Nov 14, 2011

Marius Lazurca: România aplică deja standardele Schengen în materie consulară


 

 

Aderarea României la zona Schengen nu va schimba procedura de acordare a vizelor pentru România cetăţenilor R. Moldova”, a menționat, ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca, luni, 14 noiembrie, la o conferință de presă. Declarația ambasadorului român survine, după ce săptămâna trecută Centrul Analitic Independent «Expert Grup» a prezentat studiul privind  ”Impactul aderării viitoare a României la zona Schengen asupra R. Moldova”.

 

 

Marius Lazurca a menționat că „acest document prezintă vicii foarte serioase de documentare și care propune celui interesat niște concluzii cu totul și cu totul șubrede sau unele din ele aberante”. ”Una din ideile cheie a acestui document se referă la faptul că în acest moment, România nu aplică prevederile spaţiului Shengen şi că atunci când ele vor fi aplicate, vor apărea condiţii noi în acordarea serviciilor consulare. În studiu se spune că aceste noi condiţii vor produce efecte politice nedorite atât pentru relaţia bilaterală, moldo-română , cât şi pentru procesul european al R. Moldova”, a relatat ambasadorul.

 

 

În acest context, Marius Lazurca a ținut să sublinieze că” România aplică deja standardele Schengen în materie consulară și că nu se va schimba, în linii mari, absolut nimic  odată cu aderarea României la spaţiul Schengen”.

 

 

Ambasadorul a mai spus că cetățenii moldoveni care vor solicita viza turistică vor achita costul vizei, la același preț ca la oricare reprezentanță consulară a unui stat din Spațiul Schengen, respectiv de 35 de euro. ”O parte din solicitanţi vor plăti pentru aceste vize, undeva între 25-30%, aşa cum se întâmplă şi la alte secţii consulare existente în R. Moldova”, a relatat Marius Lazurca.

 

 

La aceeași conferință, ambasadorul român a relatat că „ va semnala finanţatorilor eseului elaborat de Expert-Grup  deficienţele grave ale documentului ”. ”Ne-ar fi fost mai ușor să trecem cu vederea concluziile cu totul fantastice și lipsite de temei ale acestui document , dacă acesta nu ar fi fost prezentat Comisiei pentru politică externă a Parlamentului României”, a adăugat Marius Lazurca.

 

 

ARENA reamintește că miercuri, 9 noiembrie 2011, experţii Alex Oprunenco şi Denis Cenuşă, sub egida Centrului Analitic Independent „Expert Grup” au lansat studiul „Impactul aderării viitoare a României la zona Schengen asupra R. Moldova”. Potrivit autorilor, aderarea României la Zona Schengen ar putea conduce la amplificarea sentimentelor eurosceptice în R. Moldova, dar şi la resuscitarea unor sentimente antiromâneşti. 


Diana Madan

 

 

Sursa: www.arena.md

 facebook