Dec 7, 2011

Ziua Limbii Romane va fi pe 31 august, a decis Senatul României


 

Plenul Senatului a aprobat, luni, cu 102 voturi pentru, doua voturi impotriva si o abtinere, proclamarea zilei de 31 august drept Ziua Limbii Romane.

 

Potrivit proiectului de lege, evenimentul va fi marcat prin «organizarea unor manifestari cultural-educative, cu caracter evocator sau stiintific, consacrate istoriei limbii romane».

 

 

Potrivit motivatiei proiectului, limba romana reprezinta «fundamentul identitatii nationale» si «din aproximativ 32 de milioane de vorbitori de limba romana, 10 milioane traiesc astazi in afara granitelor Romaniei si din ei, 4 milioane sunt in Republica Moldova».

 

 

«Romanii din afara granitelor trebuie sa simta ca sunt sprijiniti in demersurile lor de pastrare a culturii si identitatii nationale, prin oferirea educatiei in limba romana, oriunde s-ar afla», mai sustin initiatorii.

 

 

Incepand cu anul 1990, limba romana este sarbatorita in fiecare an la 31 august in Republica Moldova, iar din 2006, la 31 august, este organizat in Bucuresti, pe treptele Teatrului National, Concertul limbii romane, eveniment menit sa promoveze libertatea de a vorbi limba romana.

 

 

Proiectul a fost initiat de 166 de senatori si deputati din toate partidele parlamentare, printre care Anca Boagiu, Sulfina Barbu,Traian IgasIon AritonPuiu HasottiVarujan VosganianMihail HardauCristian DiaconescuEcaterina Andronescu, Albert Almos, Radu BerceanuTitus Corlatean. Camera Deputatilor este for decizional pentru acest act normativ.

 

ziare.com

 

 

Sursa: www.zdg.md

 facebook