Sep 29, 2010

Ziua dreptului de a ști


a populaţiei privind accesul la informaţie, iniţiată de  Centrul „Acces-Info”.

Acţiunea cu genericul “O persoană activă este una bine informată” are drept scop informarea cetăţenilor referitor la drepturile pe care le au, la modalităţile de solicitare a informaţiilor oficiale, la căile de adresare în instanţa de judecată, depăşirea sindromului de secretomanie, sensibilizarea reprezentanţilor autorităţilor publice privind realizarea riguroasă a dreptului la informaţie şi a libertăţii de exprimare şi implicarea activă a cetăţenilor în procesul decizional.

Astfel, pentru realizarea acestor obiective, instituţiile publice, organizaţiile nonguvernamentale şi bibliotecile organizează pe parcursul săptămânii curente diverse conferinţe, seminare, mese rotunde, zile ale uşilor deschise, ore informative în şcoli, training-uri, vizite ale funcţionarilor în teritoriu etc. În cadrul acestora sunt puse în discuţie nu doar aspecte juridice, dar şi modalităţi concrete de soluţionare  a unor probleme acute cu care se confruntă cetăţenii în domeniul accesului la informaţie.

Potrivit ultimului studiu de monitorizare, Centrul „Acces-Info” a ajuns la concluzia că  „în acest an, la nivel guvernamental, s-au făcut eforturi mari pentru ca instituţiile să fie mai deschise şi mai transparente. Însă, la nivel local, situaţia este catastrofală. Ne-am pomenit în această situaţie, deoarece legile nu sunt citite, iar specialiştii care le elaborează nu vin să le comenteze”, a declarat recent, într-o conferinţă de presă, preşedintele asociaţiei, Vasile Spinei.

În context, directorul Comitetului pentru Libertatea Presei, coautorul Legii privind accesul la informaţie, Alexandru Canţâr, a menţionat că Legea cu privire la accesul la informaţie se implementează cu restanţe. 

“Lucrurile, ca de obicei, merg mult mai încet, chiar dacă legea este adoptată deja de 10 ani. Având în vedere că în ultima perioadă societatea noastră pare să se democratizeze cu paşi rapizi, sper că această lege va deveni mai importantă, va deveni un instrument extrem de puternic şi util pentru fiecare cetăţean”, a precizat Alexandru Canţâr.

De menționat că Centrul “Acces-Info” a oferit recent, cu prilejul celor 10 ani de activitate, Premiul “Clopotul de Bronz” celor mai active instituţii care au promovat în anul curent accesul la informaţie, 

Amintim că, acum opt ani, la Sofia (Bulgaria), la un for al organizaţiilor nonguvernamentale din mai multe ţări, inclusiv din Republica Moldova, s-a decis proclamarea datei de 28 septembrie  “Zi a dreptului de a şti”. Pe parcurs, ideea a fost susţinută de reprezentanţi ai societăţii civile din circa 60 de ţări.

Paula CROITORU


www.capitala.mdfacebook