Sep 29, 2010

Forme şi tendinţe noi în traficul de fiinţe umane


caracterului latent al femomenului şi a unor forme noi de recrutare şi exploatare în reţelele traficanţilor. În ultimul timp se înregistrează tot mai multe cazuri de proxenetism şi exploatare sexuală a copiilor în interiorul ţării, destinaţiile principale fiind capitala Chişinău şi municipiul Bălţi.

Solicitat de Info-Prim Neo, Nicolae Misail, ofiţer de presă la Centrul Internaţional „La Strada”, a comunicat că principala ţintă a traficanţilor rămân femeile cu vârsta între 18 şi 25 ani, chiar dacă în ultimii ani a crescut şi numărul bărbaţilor traficaţi. De asemenea, se înregistrează mai multe cazuri de exploatare a persoanelor cu retard mental.

S-au schimbat şi metodele de racolare a victimelor. Dacă înainte traficaţii utilizau ca mijloc de transport automobilele, acum dau mai mult preferinţă curselor aeriene. De cele multe ori femeile racolate în scopuri de exploatare sexuală se prind în mrejele recrutorilor care le oferă contracte de muncă false, ca până la urmă să-şi dea seama că au fost minţite şi şantajate. În cele din urmă, ajung să fie impuse să se prostitueze.

„Pentru a voala fenomenul, traficanţii chiar acceptă să le remunereze, ceea le ce face pe aceste persoane adesea să nu conştientizeze că sunt victimele exploatării sexuale sau prin muncă în construcţii, agricultură, munci casnice”, a menţionat Nicolae Misail.

„Mai suntem rezervaţi în a afirma că fenomenul este în descreştere fiindcă multe ţări de destinaţie încă nu depun destule eforturi sau nu sunt interesate în identificarea victimelor, cu atât mai mult în acordarea asistenţei cuvenite. Dacă suntem satisfăcuţi de colaborarea cu actori anti-trafic din unele state în curs de aderare la UE, Turcia sau Cipru, acest lucru nu-l putem afirma când vine vorba de autorităţile din Emiratele Arabe Unite, de exemplu, unde persoanele care au nimerit în trafic sunt calificate ca prostituate şi riscă mai degrabă închisoare decât asistenţă sau cel puţin repatriere. În Rusia miliţia preferă să aplice amenzi mici traficanţilor, decât să acorde ajutor victimelor”, a declarat ofiţerul de presă la Centrul Internaţional „La Strada”.

Cele mai frecvente destinaţii de trafic din ultimii ani sunt Rusia (exploatare sexuală şi prin muncă în construcţii), Ucraina (agricultură), Turcia, Cipru, Emiratele Arabe Unite (exploatare sexuală).

Conform datelor Procuraturii Generale, citate de „La Strada”, în primul semestru al anului curent au fost înregistrate 246 de infracţiuni de trafic de persoane, dintre care 91 maturi, 5 copii, 6 tentative de scoatere ilicită a copiilor din ţară – în special pentru a-i reuni cu părinţii plecaţi ilegal, 77 cazuri de proxenetism, 67 infracţiuni de organizare a migraţiei ilegale. Statistica persoanelor dispărute şi presupuse a fi traficate din 2005 până în prezent oscilează între maximum 290, în anul 2007, şi minim 142 în 2008, ca să atingă iarăşi 281 în 2009.


www.info-prim.mdfacebook