Mar 28, 2012

„În Transnistria începe vânarea tinerilor în structuri ilegale”


 

 

În regiunea transnistreană începe, de la 1 aprilie, „înrolarea” tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 ani în structurile paramilitare, anunță Promo-LEX.

 

Astfel, până la 10 august curent, tinerii rezidenți din raioanele de est ale țării, cetățeni ai R. Moldova și ai altor state, vor fi „citați” și „înrolați” în pretinsa „armată transnistreană”. Aceștia, contrar Constituției RM și tratatelor internaționale, vor fi obligați să depună „jurământ” unui regim anticonstituțional.

 

„Tinerii, care evită „înrolarea” în aceste structuri sunt anunțați în căutare, sechestrați de la posturile de control, condamnați la închisoare de până la 2 ani sau sancționați cu amenzi de până la 600 $ SUA. În aceeași situație sunt și persoanele care, din convingeri religioase, pacifiste, umanitare, etice, morale sau din alte motive similare nu pot îndeplini serviciul militar. Odată „înrolați” în așa numita armată, tinerii sunt supuşi unor tratamente inumane şi degradante, torturii și muncii forţate. Au fost înregistrate la fel şi cazuri de deces, maltratări, abuzuri și escrocherii”, se spune într-o declarație a Promo-LEX.

 

Asociația consideră că procesul de „înrolare” în structurile paramilitare este ilegal și asimilat privării de libertate, manifestat prin detenție prelungită în „unitățile militare”. Totodată, Promo-LEX solicită autorităților constituționale să asigure protecția recruților din regiunea transnistreană, să investigheze modul în care tinerii sunt racolați și „înrolați” în cadrul acestor structuri ilegale și să atragă la răspundere persoanele vinovate.

 

 

Sursa: www.jurnal.md

 facebook