Oct 4, 2010

Politica şi geopolitica alegerilor din 28 noiembrie


Toată lumea este de acord că scrutinul din 28 noiembrie 2010 are o semnificaţie deosebită. Nu pentru că ar putea scoate Republica Moldova din criza constituţională devenită cronică.  Scrutinul din toamnă este important pentru că el poate însemna ieşirea definitivă a Republicii Moldova din zona de influenţă a fostului imperiu în care a fost ţinută captivă 46 de ani în perioada sovietică şi alţi nouăsprezece în cea post-sovietică. Alegerile din 28 noiembrie 2010 au menirea să ducă la bun sfărşit procesul de emancipare propriu-zisă a societăţii moldovene, efort început în 2009. Tot ce s-a întâmplat în cele două scrutine din anul trecut şi în referendumul din anul curent nu sunt altceva decât dovada zbaterilor pe care le face societatea noastră pentru a arunca de pe sine povara grea a ocupaţiei sovietice. Denumirea corectă şi exactă a procesului este desovietizarea şi decomunizarea Republicii Moldova, ruperea ei de trecut.

Următoarea treaptă pe care trebuie să pună piciorul societatea Republicii Moldova este cea de la care începe o altă etapă istorică, etapa europenizării. Caracteristicile acestei etape rezidă în îmbunătăţirea tuturor  aspectelor de viaţă ale cetăţenilor prin reformarea fundamentală a statului. Pe scurt şi în esenţă, reforma trebuie să realizeze transformarea statului, din unul de tip mafiot, de constrângere, stat de croială sovietică, cum l-am avut până în 2009, în unul întors cu faţa spre cetăţean, pus să servească intereselor lui, un stat de tip european. Astăzi avem prototipul acestui tip de stat. Or, datorită eforturilor făcute de societatea moldoveană în scrutinele din aprilie şi iulie 2009, statul guvernat de Alianţa pentru Integrare Europeană, a realizat întrun an cât nu a făcut statul nostru în toţi ceilalţi luaţi împreună de la declararea independenţei încoace. Şi asta în condiţiile unei puteri marcate de stigmatul interimatului, a temporalităţii ei, când transformările nu au atins justiţia, nu au deblocat economia.

Acum, în prezentul nostru real, cel pe care îl trăim şi anume în alegerile care se vor produce la 28 noiembrie, cetăţenii Republicii Moldova au şansă istorică să facă pasul decisiv, să îşi exprime voinţa nesiliţi de nimeni şi în propriul interes. Exerciţiul democratic al alegerilor le permite, pentru prima dată la modul real şi pragmatic, să o rupă cu trecutul şi să aleagă clar drumul integrării europene. Acum nu suntem singuri, acum majoritatea statelor din componenţa Uniunii Europene sunt cu noi. Ne-au dovedit-o săptămâna trecută când au venit cu toţii la Chişinău întrun gest de prietenie şi cu un mesaj deschis de susţinere. Acum destinul Republicii Moldova este în votul fiecăruia dintre noi.  Alegând geopolitic drumul integrării europene, cetăţenii Republicii Moldova vor face cea mai bună şi mai pragmatică politică a realizării propriului interes. A interesului de îmbunătăţire radicală şi rapidă  a condiţiilor de viaţă pentru toţi, de garantare a unui viitor bun pentru generaţiile viitoare. Alegerea este a noastră.

4 octombrie 2010


www.voceabasarabiei.netfacebook