May 21, 2012

Carabalia se va încălzi cu biomasă 

Cel mai mic sat din UTA Gagauzia, Carabalia, se va încălzi cu biomasă. Potrivit unui comunicat de presă al Proiectului „Energie şi Biomasă”, instituţiile publice din acest sat vor utiliza iarna viitoare brichete şi combustibil modern din biomasă, transmite Info-Prim Neo.

 

 

„Republica Moldova are un potenţial semnificativ de producţie a energiei proprii. Utilizarea biomasei, de rând cu energia eoliană, solară şi cu acţiunile de sporire a eficienţei energetice, reprezintă începutul unei industrii noi pentru ţara noastră, care va crea sute de locuri de muncă”, afirmă Valeriu Lazăr, ministrul economiei.

 


Satul Carbalia are o populaţie de 555 de oameni, este amplasat departe de oraş şi are doar două clădiri ce servesc drept instituţii publice: grădiniţa şi centrul comunitar ce găzduieşte în clădire şi biroul primarului şi centrul medical. „Grădiniţa se încălzea până în acest an cu gaze, iar centrul comunitar, din lipsa surselor financiare, nu se încălzea cu nimic. Datorită donatorilor am găsit cea mai avantajoasă şi sigură soluţie energetică: încălzirea cu energie produsă local”, a declarat Constantin Gaidarji, primarul din Carbalia, la evenimentul de lansare a sistemului de încălzire.

 Datorită noului sistem termic, clădirea centrului comunitar din sat va fi valorificată pe deplin, aici fiind transferate birourile Primăriei, ale Centrului medical, Oficiului Poştal, astfel încât toate serviciile publice vor fi concentrate într-o singură clădire.

 


Cheltuielile de instalare a sistemelor termice, în sumă totală de 52 mii euro, au fost acoperite de Proiectul Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat, implementat de PNUD Moldova. Comunitatea contribuie cu o investiţie de 7,8 mii euro. Proiectul „Energie şi Biomasă în Moldova” este de 4 ani (2011-2014). Bugetul total al proiectului este de 14,5 mln euro, acordaţi de Uniunea Europeană (14 mln euro) şi PNUD Moldova (560 mii euro).

 

 

Sursa: info-prim.md

 facebook