May 28, 2012

Succes românesc la Cannes (video)


 

Succes românesc la Cannes (video)

 

Regizorul Cristian Mungiu a câştigat, duminică, 27 mai, premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de la Cannes cu filmul "După dealuri". Premiul pentru interpretare feminină a fost acordat celor două actriţe, Cosmina Stratan şi Cristina Flutur, pentru rolurile din filmul "După dealuri", transmite Agerpres.

 

Palme d'Or al Festivalului de Film de la Cannes a fost câştigat anul acesta de filmul "Amour", al lui Michael Haneke.
Premiul pentru interpretare masculină i-a fost acordat danezului Mads Mikkelsen, pentru rolul din filmul "The Hunt" al lui Thomas Vinterberg.

 

 

Premiul Juriului a fost acordat filmului "The Angel's Share" al regizorului britanic Ken Loach, singura comedie prezentă în competiţie.

 

 

Premiul Camera d'or, care recompensează filmul de debut la toate secţiunile festivalului, a fost atribuit filmului american 'Beasts of the Southern' Wild de Benh Zeitlin, recompensat deja cu Marele Premiul al Festivalului de Film de la Sundance.

 

 

Filmul cu care Cristian Mungiu s-a prezentat la Cannes, "După dealuri", a generat reacţii diferite şi a reuşit să împartă în două tabere şi criticii şi publicul, unii considerându-l "o operă de artă", alţii prea lung, prea lent şi repetitiv.

 

Filmul se inspiră dintr-un fapt divers despre care presa a scris mult în 2005, când o tânără, Irina Cornici, moare într-o mănăstire din nord-estul României în urma unei şedinţe de exorcizare. Cristian Mungiu, premiat cu Palme d'Or în 2007 pentru "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", pune în discuţie în noul său film chestiuni legate de religie şi de noţiunea de responsabilitate, scria la începutul săptămânii, site-ul 7 sur 7. El "nu critică religia" şi nici nu încearcă să 'găsească vinovaţi în sânul religiei ortodoxe. 'Adevăraţii vinovaţi', din copilăria acestor orfane venite la mănăstire, din educaţia primită, nu apar pe ecran.

 

 

Ziarul Le Figaro scria în ediţia de duminică, 20 mai, că noua creaţie a lui Mungiu "nu este numai un film, este o operă de artă". "Ar trebui aproape să ne cerem scuze că folosim aceste cuvinte mari", spune ziarul. "Un film românesc de două ore şi jumătate", această perspectivă te face să o iei la fugă, dar mai sunt şi excepţii şi este cazul lui Mungiu. În filmul lui 'respiri un aer diferit", ajungi la o 'stare de graţie', scria ziarul francez.

 

Trailer: "După dealuri" (2012) | "Au-delà des collines" | "Beyond the Hills"

 

 

Sursa: www.arena.md

 facebook