Oct 26, 2012

Tiraspolul DEZVĂLUIE motivul pentru care continuă să persecute şcolile cu predare în limba română din stânga Nistrului


Pretinsul ministru de externe de la Tiraspol, Nina Ştanski, a dezvăluit, într-un interviu acordat publicaţiei moscovite Vzglead,  motivul real pentru care administraţia transnistreană tergiversează procesul de licenţiere a şcolilor cu predare în limba română din stânga Nistrului.

“Suntem deranjaţi de ceea ce se predă şi cum se predă în respectivele şcoli, iar în cadrul consultărilor cu partea moldovenească nu primit un răspuns clar la întrebarea privind standardele care se utilizează în aceste instituţii de învăţământ. Nu afirmăm că aceste standarde ar fi bune sau proaste, pur şi simplu nu ştim care sunt acestea”, a declarat Nina Ştanski, pentru Vzglead.

PUBLIKA.MD reaminteşte că la sfârşitul săptămânii trecute, Rusia a fost condamnată de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, pentru încălcarea dreptului la educaţie în regiunea transnistreană. Instanţa a decis ca Rusia să plătească reclamanţilor suma de 1 milion 70 de mii de euro.

Dosarele au fost depuse la CEDO în 2004, de către un grup de părinţi, elevi şi profesori. Ei au denunţat presiunile la care au fost supuşi din partea regimului din stânga Nistrului, pentru a renunţa la utilizarea alfabetului latin.

 

www.publika.mdfacebook