Dec 18, 2010

ONG-uri de media cheamă autorităţile să susţină familia lui Ernest Vardanyan


Ernest Vardanyan şi să susţină familia acestuia. „Chemăm autorităţile să informeze societatea civilă despre progresul făcut în această privinţă”, se menţionează într-un demers public al ONG-urilor, transmite Info-Prim Neo.

ONG-urile semnatare – Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Independente, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Comitetul pentru Libertatea Presei, Asociaţia Presei Electronice – condamnă condiţiile în care a fost deţinut şi judecat Ernest Vardanyan şi semnalează îngrijorarea în privinţa degradării libertăţii presei, condiţiilor de siguranţă pentru profesia de jurnalist şi a drepturilor fundamentale ale omului în Transnistria, în legătură cu condamnarea jurnalistului de instanţa din Tiraspol.

ONG-urile menţionează că procesul de judecată a jurnalistului nu a respectat garanţiile unui proces echitabil, în conformitate cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. În timpul detenţiei preventive lui Ernest Vardanyan i-a fost interzisă comunicarea cu familia, au fost exercitate presiuni ca jurnalistul să se autodenunţe, a fost judecat în secret, iar avocaţilor „Promo-Lex” nu li s-a permis participarea la şedinţele de judecată.

Şi Ambasada Statelor Unite la Chişinău îşi exprimăm regretul cu privire la condamnarea jurnalistului. „Continuăm să fim îngrijoraţi de felul cum dumnealui a fost judecat şi condamnat. Apar întrebări serioase cu privire la respectarea drepturilor jurnalistului Vardanyan. Insistăm cu fermitate şi în continuare asupra faptului că principiile fundamentale ale unui proces corect trebuie să fie respectate”, se spune într-un comunicat de presă al misiunii diplomatice.

La 16 decembrie, curtea supremă de justiţie din autoproclamata republică nistreană l-a condamnat pe Ernest Vardanyan la 15 ani de închisoare, cu executarea pedepsii într-un penitenciar cu regim sever, pentru „trădare de patrie”. Autorităţile transnistrene au declarat că pedeapsa nu este pentru activitatea jurnalistică a lui Vardanyan, ci pentru colaborarea lui cu serviciile secrete moldoveneşti. Ernest Vardanyan a fost arestat la 7 aprilie 2010 şi a fost judecat în secret de instanţele transnistrene.


www.info-prim.mdfacebook