Jul 10, 2014

Locuitorii din Coşniţa au o casă de cultură modernă, renovată din fonduri europene


 
Locuitorii satului Coşniţa, din raionul Dubăsari, au de astăzi o casă de cultură modernă, renovată din fonduri europene. Cu ocazia inaugurării căminului cultural, care a fost închis timp de 20 de ani, autorităţile au organizat Festivalul folcloric ''Nistrule, pe malul tău''.
 
Pentru transformarea Casei de Cultură într-o instituţie model a fost nevoie de aproape 150 000 de euro. De acum încolo, de serviciile căminului cultural vor putea beneficia locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului.  
 
"Ne bucura fiindcă a stat 20 de ani închisă şi nimeni nu a pus un ban ca să o deschidă. Acum credem că o să fie mai bine fiindcă ne apropiem de Europa", a spus o femeie.
 
Cu ocazia inaugurării Casei de Cultură, a avut loc şi Festivalul folcloric "Nistrule, pe malul tău". La eveniment a participat şi premierul Iurie Leancă.
 
"Sper foarte mult ca la următoarea a şasea editie, să fie şi ei, să fie din sate moldoveneşti , ucraineşti, sa fie formaţiuni a etnicilor ruşi din regiunea transnistreană", a declarat premierul.

Sătenii speră că în localitate vor fi atrase şi alte investiţii europene.
"Eu cred că o să-i atragă pe investitori. Dacă o să facă asemenea lucruri şi o să vadă că noi mai bine o ducem".

Casa de Cultură din Coşniţa găzduieşte şi un birou de informaţii.
"Dacă vine o persoană tânără şi solicită un ajutor social sau să fie angajat în câmpul muncii, noi îi prestăm şi servicii de consultare, de exemplu deschiderea unei afaceri, deschiderea locurilor de muncă'', a menţionat Iurie Cazac, şeful secţiei administrare Biroul de Informare.

Casa de Cultură din Coşniţa este unul dintre cele 40 de proiecte de infrastructură socială, realizate cu asistenţa financiară a Uniunii Europene. Programele au drept scop  îmbunătăţirea calităţii vieţii a peste 120.000 de oameni de pe cele două maluri ale Nistrului.
 
Sursa: publika.md
Sursa foto: www.gov.md


facebook