Jul 10, 2014

OSCE este îngrijorată de viitorul şcolilor cu predare în română din regiunea transnistreană


 

Şcolile cu predare în limba română din regiunea transnistreană ar putea fi închise dacă autorităţile de pe ambele maluri ale Nistrului nu vor ajunge la un acord, înainte de începerea anului şcolar. Declaraţia îi aparţine Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţionale, Astrid Thors, aflată într-o vizită de două zile la Chişinău şi Tiraspol.
 
Scopul aflării sale în regiune este monitorizarea situaţiei actuale a şcolilor cu predare în limba română din stânga Nistrului.

Potrivit Înaltului Comisar, dreptul copiilor de a fi educaţi în limba maternă trebuie să fie pe deplin respectat.

“Copiii nu trebuie să devină victime ale disputelor politice. Închiderea uneia sau a mai multor şcoli ar putea deteriora şi mai mult relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol şi ar putea agrava tensiunile din regiune", a menţionat oficialul.

Astrid Thors a salutat ideea participanţilor implicaţi în procesul de reglementare transnistreană de a realiza un Regulament privind statutul şcolilor cu grafie latină, însă a declarat că este “profund îngrijorată de faptul că poziţiile părţilor implicate sunt prea opuse, pentru ca problema să fie rezolvată rapid"
 
Sursa: www.tv7.md


facebook