Aug 20, 2014

Autorităţile Moldovei oferă garanţii pentru activitatea şcolilor cu predare în limba română din Transnistria


Negocierile de marţi privind activitatea şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană au fost constructive, existând garanţii că vor activa în regim normal şi nu vor apărea impedimente pentru începerea noului an de studii. Garanţiile vin din partea oficialilor guvernamentali şi au fost lansate în cadrul emisiunii “Loc de dialog” de la postul public  Radio Moldova.
 
Potrivit lui Gheorghe Balan, şeful Biroului de reintegrare, după negocierile de marţi „ne-am apropiat cu un pas de soluţia ca aceste şcoli să funcţioneze în regim normal”. Oficialul a precizat că la întrevederea de marţi, 19 august, a reprezentanţilor politici pentru reglementarea conflictului transnistrean din partea Chişinăului şi Tiraspolului, Eugen Carpov şi Nina Ştanski, au fost discutate mai multe aspect ce ţin de buna funcţionare a şcolilor cu predare în limba română din regiunea condusă de regimul separatist, inclusiv aspectul financiar, depăşirea conflictelor, crearea condiţiilor pentru studii.

Gheorhe Balan a mai comunicat că s-a discutat şi asupra unui regulament ce tine de funcţionarea şcolilor din regiunea transnistreană, aflate sub jurisdicţia Chişinăului. S-a convenit ca asupra acestui regulament urmează să se pronunţe experţii OSCE, precum şi reprezentanţii formatului de negocieri „5+2”.

Liliana Nicolăescu-Onofrei, viceministru al educaţiei, de asemenea consideră că rezultatele negocierilor sunt bune, „s-a discutat tehnocrat, fără emoţii”. Nicolăescu-Onofrei susţine că toate cele 8 şcoli cu predare în limba română din stânga Nistrului sunt pregătite pentru începerea anului de studii, cu toate că din cauza neînţelegerilor cu administraţia de la Tiraspol nu dispun de condiţiile necesare. „Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol, de exemplu, nu dispune de sală de sport, cantina şi sală de festivităţi. Ministerul Educaţiei achită bani grei pentru chiria încăperii şi ar fi logic ca noi să nu achităm şi reparaţia, însă aceasta este din contul nostru”, a declarat viceministrul educaţiei.

Într-o intervenţie telefonică, directorul liceului cu predare în limba română „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion  Iovcev, a confirmat că liceul pe care îl conduce este pregătit pentru noul an şcolar şi şi-a exprimat speranţa că nu vor fi impedimente la 1 septembrie. „Este timpul să fie găsită o soluţie pentru a asigura procesul de studii în mod normal, fără frică, şi să nu mai fim folosiţi de către regimul de la Tiraspol pe post de ostatici”, a conchis Iovcev.

Cei doi oficiali au comunicat în cadrul aceleaşi emisiuni că demnitari de rang înalt de la Chişinău ar putea fi oaspeţi la careurile solemne de 1 septembrie la şcolile cu predare în limba română din regiunea transnistreană.

Potrivit postului de televiziune Publika TV, reprezentantul politic al Tiraspolulu,  Nina Ştanski, a declarat că din 1 septembrie aceste şcoli vor putea activa fără niciun impediment, dacă toate datoriile pentru chirie şi servicii comunale vor fi achitate la timp. „Am fost informaţi că plăţile vor fi efectuate până la începutul noului an de studii, astfel încât să nu fie perturbată activitatea şcolilor. Partea moldoveană a dat asigurări că toate obstacolele au fost înlăturate. Acum, specialiştii urmează să efectueze o nouă expertiză", a afirmat Ştanski.
 
Sursa foto și text: ipn.md


facebook