Aug 22, 2014

Mircea Buga: „Sănătatea este o prioritate a guvernului”


   
 
Mircea Buga a fost reconfirmat la data de 20 august curent, de guvern în funcția de director al Companiei Naționale de Asigurări Medicale. Valentina Ursu l-a întrebat dacă speră ca în noul mandat să aibă mai multe succese de pildă în ce privește combaterea mitei în sistemul medical.
 
Interviu realizat de Valentina Rusu (Radio Europa Liberă) cu Mircea Buga directorul Companiei Naționale de Asigurări Medicale, reconfirmat de guvern în funcție, şi care promite să lupte contra mitei în sistemul de sănătate.
 

Europa Liberă: Ați fost reconfirmat în funcția pe care ați deținut-o pe parcursul ultimilor cinci ani. Aveți înainte un mandat de încă cinci ani. Se pot face mai multe lucruri decât s-au făcut până acum?

 

Mircea Buga: „Evident că este foarte mult de lucrat, mai ales că avem și o Strategie de dezvoltare instituțională aprobată recent, cu susținerea Organizației Mondiale a Sănătății și a colegilor de la alte instituții internaționale care prevede mai multe activități, dar vreau să vorbesc doar de accentul de bază care se va face pe satisfacția beneficiarilor din sistemul de sănătate. Acea satisfacție, din păcate, încă nu totdeauna este la nivelul cuvenit”.

 

Europa Liberă: Moldoveanul mai zice: „Am poliță de asigurare medicală, dar ce folos că o am?”.

 

Mircea Buga: „Evident. Sunt mai multe probleme, legate și de calitatea serviciilor medicale, și de calitatea activității și a lucrătorilor medicali și a celor din Compania Națională de Asigurări în Medicină. Deci, până la urmă sunt multe de lucrat și implementarea acestei strategii ar duce pe de o parte la satisfacția sporită a beneficiarilor noștri, la o calitate sporită a actului medical, prin implementarea noilor tehnologii, a noilor metode de contractare bazate pe performanță, sancționarea celor care au o contribuție mai negativă la această imagine nu totdeauna pozitivă a sistemului de sănătate. Deci, tot ce ține de plățile neformale, alte momente negative care trebuie eradicate și din limbaj, și din sistem”.

 

Europa Liberă: Dar la modul practic cum scăpați de aceste plăți neformale? Ca lumea să nu aibă motive să vă mai reproșeze la acest capitol.

 

Mircea Buga: „Sunt mai multe acțiuni legate nu numai de noi, de Compania Națională de Asigurări în Medicină, că nu poate fi vorba de o singură instituție, este implicarea întregii societăți și a altor instituții ale statului, de asemenea. Chiar acum am inițiat împreună cu Ministerul Sănătății o campanie de informare a populației ce ține de descurajarea plăților neformale sau a mitei în instituțiile medico-sanitare. Să vedem ce impact va avea și această campanie, dar nu numai atât. Pentru acest lucru sunt necesare și mecanisme legislative noi sau pârghii legale noi atât pentru instituțiile statului, cât și pentru eventuala sancționare sau eventuala penalizare chiar și materială a managerilor instituțiilor medicale, a instituțiilor medicale propriu-zise. Și evident acest cadru normativ care trebuie să fie racordat la standardele europene, la care tindem noi cu toții, va duce la schimbarea radicală a situației din țară”.

 

Europa Liberă: Dar până a avea acele standarde europene comparabile cel puțin, mai durează ani mulți?

 

Mircea Buga: „Noi nu avem prea mult timp de discutat. Eu vă spuneam că sistemul de asigurări medicale, spre exemplu, în Germania are 150 de ani și tot se perfecționează, se modifică în fiecare an. În Republica Moldova noi avem abia 10 ani de la începerea funcționării acestui nou sistem. Și noi ne dăm prea bine seama că nu avem încă 150 de ani în față pentru a schimba situația. De aceea trebuie să ne mișcăm mult mai rapid, mai rapid decât s-au mișcat alte țări chiar din spațiul vestic european. Dar cu voință, cu dorință se poate realiza acest lucru”.

 

Europa Liberă: Dacă nu greșesc, astăzi Compania Națională de Asigurări în Medicină compensează aproape 90 de denumiri comune internaționale de medicamente. De ce așa de greu se extinde lista medicamentelor compensate din fondurile respective?

 

Mircea Buga: „Lista pe parcursul ultimilor doi ani s-a dublat”.

 

Europa Liberă: Dar nu suficient, s-a dublat cu ceea ce se zice că nu are efectul cel mai mare în tratamente.

 

Mircea Buga: „Totul, trebuie să înțelegem, este legat și de mijloacele financiare care există în sistemul de sănătate. Noi nu putem crea niște iluzii ale unorgaranții pentru populație dacă nu există acoperire financiară. Medicamentele compensate care sunt incluse în listă sau alte servicii care sunt incluse în programul unic depind de nivelul de finanțare în sistemul de sănătate. Noi vorbim că din 2009 până în 2014 nivelul de finanțare s-a dublat în Republica Moldova și, respectiv, numărul de medicamente compensate s-a dublat, plus, numărul de investigații, salarizarea lucrătorilor medicali, deci, tot ce ține de acest amalgam din cadrul serviciilor medicale prestate populației”.

 

Interviul integral îl accesați de aici

 

Informația și foto preluată de pe www.europalibera.org

 

 

 facebook