Sep 5, 2014

Oleg Efrim: „Corupția este o problemă pentru întreaga societate”


 
 
Republica Moldova va deveni o democraţie cu adevărat funcţională doar atunci când va lua în serios lupta cu fenomenul corupţiei. Este concluzia mai multor experti internationali. Ei subliniază că politicienii moldoveni nu se conformează în măsura în care ar trebui cerinţelor Uniunii Europene în combaterea acestui flagel, fapt ce creează blocaje în avansarea pe calea integrarii europene. Instituţiile anticorupţie funcţionează deocamdata slab, iar luptele politice le-au afectat credibilitatea.
 
Interviu realizat de Valentina Ursu (Radio Europa Liberă) care i-a cerut  opinia ministrului Justitiei Oleg Efrim.
 
Europa Liberă: Cât de grav e atunci când aflați aceste constatări că mediul de afaceri ar fi cel mai nemulțumit de gradul înalt de corupție în stat?
 
Oleg Efrim: „Sigur că astfel de constatări nu pot să îți provoace plăcere. La această etapă eu aș fi mult mai mulțumit să știu că lucrurile funcționează o sută de procente perfect în justiție și rămâne doar să schimbăm lucrurile la nivel de percepție. Lucrurile sunt într-un proces de schimbare, un proces rapid de schimbare. Noi continuăm să mai avem probleme, dar lucrurile stau cu totul altfel decât erau în 2009 sau chiar și în 2011”.
 
Europa Liberă: Altfel însemnând ce?
 
Oleg Efrim: „Altfel însemnând mult mai bine decât era anterior. Faptul că noi rămânem în urmă să convingem și la nivel de percepție ca oamenii să creadă în aceste schimbări este o altă problemă. Noi ne-am concentrat foarte mult pe schimbări, începând de la schimbări structurale, instituționale, schimbări în calitatea oamenilor care activează în justiție, inclusiv a oamenilor care ar fi trebuit să plece de acolo. Aceste lucruri se schimbă. Am zis: noi avem schimbarea corpului de judecători în proporție de o treime în ultimii trei ani, noi avem cu totul alte investiții în sistemul judecătoresc la nivel de infrastructură, la nivel de suport bugetar. Noi avem salarii mult mai atractive pentru profesioniștii din domeniu și nu mă refer doar la salariile judecătorilor. Salariile au fost majorate și pentru colaboratorii CNA. La fel, au fost majorări nu atât de spectaculoase, dar și pentru colaboratorii Procuraturii . Toate aceste lucruri determină inclusiv schimbarea”.
 
Europa Liberă: Dar corupția, dacă macină mediul de afaceri, vă dați prea bine seama că înseamnă o încetinire a dezvoltării economice. 
 
Oleg Efrim: „Corupția este o problemă nu doar pentru mediul de afaceri. Corupția este o problemă pentru întreaga societate și pentru stat în primul rând. Este important ca noi să obținem rezultate vizibile inclusiv aici. Și aici tot sunt schimbări. Însăși faptul că noi zilnic discutăm în societate despre cazuri de corupție care sunt identificate sau investigate de către autorități deja ne arată că lucrurile se schimbă. Dacă până în 2009 nu se vorbea în public despre actele de corupție, doar nu vreți să mă convingeți acum că corupția a apărut în Moldova începând cu anul 2009 și până atunci nu am avut corupție. E suficient să vă uitați la aceleași topuri care se făceau, despre care mă întrebați astăzi să vedeți cum stăteam și atunci la acest compartiment. Este important ca noi să continuăm să ne mișcăm în direcția potrivită și să ajungem să avem și acele condamnări care sunt așteptate, pe de o parte, și care își au efectul necesar inclusiv preventiv”.
 
Interviul integral îl puteți accesa aici
 
Sursa foto și text: europalibera.org


facebook