Dec 23, 2010

Voluntarii ONG-urilor din stânga Nistrului şi Găgăuzia au învăţat cum să-şi ajute comunitatea


şi cum să-şi ajute comunitatea. Instruirea a avut loc în cadrul unui proiect de 3 ani al Centrului Contact, transmite Info-Prim Neo. 

Directorul Contact, Serghei Neicovcen, a declarat la conferinţa de prezentare a rezultatelor proiectului că s-a mers pe aspecte diferite, ţinându-se cont de specificul fiecărei regiuni. În regiunea transnistreană s-a pus accent pe susţinerea iniţiativelor populaţiei se la sate şi pe stimularea ONG-urilor nou create. În Găgăuzia s-a atras atenţie dezvoltării şi consolidării instituţiilor sectorului asociativ. 

Coordonatorul de proiect, Dan Bogdea a declarat că în regiunea transnistreană 80 de reprezentanţi ai ONG-urilor nou create şi 125 de membri ai grupurilor de iniţiativă au fost instruiţi în cadrul seminarelor tematice, iar alţii au efectuat vizite de studiu şi schimb de experienţă la organizaţii neguvernamentale performante din dreapta Nistrului. Nouă ONG-uri nou create au beneficiat de granturi a câte 1500 de dolari. De asemenea, grupurile de iniţiativă au implementat 30 de proiecte de o mie de dolari. Acestea au vizat domenii ca aprovizionarea cu apă potabilă a locuitorilor, amenajarea teritoriului, îmbunătăţirea condiţiilor de educaţie a copiilor în grădiniţe, iniţiative în domeniul sănătăţii, culturii, sportului etc. 

În Găgăuzia 10 ONG-uri au fost instruite şi ajutate să elaboreze planuri strategice de dezvoltare, iar 4 ONG-uri au beneficiat de granturi instituţionale a câte 5 mii de dolari. Proiectele din regiunea autonomă găgăuză au vizat dezvoltarea voluntariatului printre tineri, crearea condiţiilor adecvate pentru funcţionarea unui club al persoanelor în etate şi activităţi de binefacere în ajutorarea persoanelor cu dizabilităţi. 

Asociaţia obştească „Integrare” din Ceadîr-Lunga a beneficiat de bază tehnico-materială. De asemenea, a fost reparat oficiul ONG-ului. Centrul de resurse pentru persoanele în etate, Clubul „Inspiraţie” din Comrat a beneficiat de bază tehnico-materială pentru prestarea serviciilor social-juridice de protecţie a drepturilor şi intereselor persoanelor în etate. În raionul Slobozia, pentru Grupul de iniţiativă al Şcolii sportive pentru copii şi tineret din satul Ciobruci a fost procurat inventar şi uniformă. 

Proiectul a început în 2007.


www.info-prim.mdfacebook