Jan 9, 2011

Festival de film moldo-românesc: 43 de filme şi 12 clipuri incluse în competiţie


Un festival mic şi cochet, însufleţit de un public nemţean cald şi avid de filme pe care nu altfel nu are unde să le vadă, scrie România Liberă.

Prima seară a debutat cu scurtmetrajul Captivi de Crăciun, în regia Iuliei Rugină, urmat de 17 filme în competiţie, din care nu lipsesc filme de scurtmetraj, videoclipuri muzicale, filme experimentale de câteva minute şi animaţii.

Toate filmele din competiţie sunt realizate de autori din România şi din Republica Moldova şi au cel mult un an vechime. Anul acesta s-au înscris în preselecţie 209 filme, din care au fost oprite pentru competiţie nouă filme de animaţie, opt documentare, 12 filme experimentale, 14 filme de ficţiune şi 12 videoclipuri, cifre care atesta efervescenţa şcolilor de film din România şi Republica Moldova.

Seara de vineri a copleşit publicul cu nu mai puţin de 13 filme în competiţie, scurtmetrajul Tarantyno şi o sesiune de filme franţuzeşti de bună calitate, incluse la secţiunea shorts up. Senzaţia serii a făcut-o însă secţiunea Umbre cu terifiantele filmele de groază, care a început târziu în noapte şi la care au rezistat numai cei tari de înger.

Festivalul de Piatra nu este dominat de competiţia acerbă întâlnită la festivalurile de film mai mari, ci este mai degrabă prilej de întâlnire pentru cineaştii români, care au timp să se cunoască, să-şi schimbe impresii şi să înveţe unul de la celălalt. Media de vârsă a cineaştilor este undeva pe la 25 de ani, iar media de vârsă a publicului care a dat năvală este la nivelul liceului.

„Gândit ca o prelungire a vacanţei de iarnă, festivalul luptă pe două fronturi: pe de o parte, oferă cineaştilor invitaţi un loc inedit, cu o ofertă bogată de petrecere a timpului liber, din care nu lipsesc muntele, schiul, telegondola sau piscina. Pe de altă parte, publicului nemţean, avid de filme şi evenimente culturale, i se oferă un program complex, pentru toate vârstele şi gusturile,» ne-a explicat regizorul Andrei Dăscălescu, directorul festivalului.

Pe lângă filmele din competiţie, publicul din Piatra Neamţ va putea să vadă şi filme din cadrul festivalurilor partenere din ţară şi străinătate: Animest, TIFF, Next, ShortsUp, Filminute şi o selecţie de scurtmetraje nominalizate sau câştigătoare la Oscar. De asemenea, au avut şi vor mai avea loc câteva proiecţii speciale, printre care lungmetrajul Nuntă în Basarabia, filmul pentru copiii Veronica, în regia Elisabetei Bostan şi câteva proiecţii în premieră.

Festivalul are doi invitaţi cu totul speciali. Unul dintre ei este alpinistul Ticu Lăcătuşu, primul român care a urcat pe Everest şi singurul care a cucerit cele mai înalte vârfuri de pe cele şapte continente. Astăzi, într-un program special, alpinistul din Piatra Neamţ va arăta filmele din expediţiile sale şi va povesti publicului despre pasiunea lui şi despre situaţii limită.

Celălalt invitat este directorul de imagine David Procter, care va susţine duminică un workshop de imagine de film, în care va prezenta fragmente din lucrările sale ce includ filme documentare şi de ficţiune multipremiate, precum şi videoclipuri pentru Simian Mobile Disco şi Wilde Beasts.â

Sursa: România liberăfacebook