Sep 29, 2014

O treime dintre cetăţeni cred că nu ar fi posibilă soluţionarea conflictului transnistrean


 
Peste 80% dintre cetăţenii de pe malul drept al Nistrului consideră că regiunea transnistreană trebuie să rămână în componenţa Republicii Moldova, atestă datele unui sondaj lansat de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Studii de Marketing „CBS-AXA”.
 
Managerul de proiect, Vasile Cantarji, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că majoritatea moldovenilor consideră că regiunea transnistreană trebuie să rămână în componenţa Republicii Moldova. 20% dintre respondenţi cunosc ceea ce se întâmplă în stânga Nistrului şi doar 10% consideră conflictul transnistrean o prioritate la nivel personal.

Uniunea Europeană va oferi 28 de milioane de euro pentru apropierea celor două maluri ale Nistrului. Anunţul a fost făcut de delegaţia UE în Moldova, în cadrul conferinţei internaţionale „Promovarea încrederii şi cooperării sectoriale între Chişinău şi Tiraspol”. Banii vor fi alocaţi pentru modernizarea infrastructurii în localităţile din zona de securitate, dar şi din autonomia găgăuză.

O parte din bani vor fi direcţionaţi pentru dezvoltarea societăţii civile, dar şi pentru renovarea obiectelor de menire socială şi modernizarea infrastructurii în zonele rurale de pe ambele maluri ale Nistrului. De această asistenţă financiară vor beneficia raionul Taraclia şi unele localităţi din autonomia găgăuză.
Chiar dacă proiectele europene au menirea să reîntregească ţara, cetăţenii de pe malul drept al Nistrului sunt sceptici în privinţa soluţionării problemei transnistrene.

Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat a doua tranşă a Programului activităţilor de reintegrare a ţării pentru 2014. Banii au fost alocaţi, în special, pentru reparaţia şcolilor, construcţia şi reabilitarea sistemelor de iluminare stradală în zona de securitate.  

Sursa: trm.md


facebook