Sep 30, 2014

Oamenii percep nivelul de trai scăzut şi salariile mici ca fiind cele mai mari probleme


 
Societatea moldovenească percepe ca fiind cele mai mari probleme ale ţării nivelul de trai scăzut, dar şi salariile şi pensiile mici. O pătrime dintre respondenţii unui sondaj efectuat de Institutul de Marketing şi Sondaje IMAS, la comanda Agenţiei de presă IPN, arată că cea mai mare problemă pentru familiile lor sunt veniturile prea mici.

Respondenţii subliniază că şomajul şi corupţia la fel afectează ţara. Peste 12% dintre respondenţi consideră o problemă situaţia politică din ţară.

Deşi recent Moldova a înregistrat cea mai mare creştere economică din ultimii 20 de ani, doar 20% dintre respondenţi cunosc despre aceasta. 60% consideră că nu este adevărată informaţia despre creşterea economică, iar 20% s-au eschivat să răspundă.

Cât ţine de sursa de informare, 66% dintre respondenţi declară că se informează de la televizor, 23% – de pe internet, o treime dintre respondenţi spun că utilizează internetul tot timpul.

Fiind întrebaţi cum ar vota dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum privind aderarea Republicii Moldova la NATO, 46% dintre respondenţi ar fi împotrivă, 23% ar fi pro, 12% nu ar vota, iar 20% s-au eschivat să răspundă. Cât ţine de aderarea ţării la UE, 47% ar vota pentru, iar 35% ar fi împotrivă.

La întrebarea: „Dacă astăzi ar avea loc un referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, dvs. cum aţi vota?”, 48% ar vota pentru. Ca şi în cazul referendumului pentru aderarea la UE, împotriva Uniunii vamale ar vota 35% din respondenţi. 44% din respondenţi consideră că Moldova trebuie să se apropie mai mult de Rusia, 41% sunt pentru apropierea de Vest, iar 15% nu au un răspuns.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1032 de persoane de peste 18 ani, în 71 de localităţi, în perioada 5-22 septembrie. Marja de eroare e de plus-minus 3%. Preşedintele IMAS, Doru Petruţi a comunicat, într-o conferinţă de presă, că la realizarea sondajului s-a folosit o metodologie diferită, fiind întrebaţi doar cei care declară că vor merge sigur la alegerile din toamnă. Acesta este primul sondaj dintr-o serie de mini-sondaje, realizate de IPN în parteneriat cu IMAS.
 
Sursa: ipn.md


facebook