Oct 1, 2014

Moldova a înregistrat progrese la capitolul combaterea rasismului și a discriminării


 
La capitolul combaterii rasismului și a discriminării, Republica Moldova a înregistrat progrese. Cel puțin asta este concluzia reprezentanților Comisiei Europene împotriva Rasismului și Intoleranței a Consiliului Europei (ECRI), prezentată în cadrul unei mese rotunde la Chișinău.
 
În acest context, Nicolae Eșanu, vice-ministrul Justiției, a trecut în revistă un șir de progrese înregistrate de țara noastră la capitolul combaterea rasismului și discriminării, printre care instituirea Oficiului Avocatului Poporului, care apără interesele persoanelor supuse discriminării. 
 
„Prin reformarea acestei instituții ne-am propus să avem un ombudsman asistat de adjuncți specializați în diferite domenii. Totodată, s-a pus accentul și pe crearea unor mecanisme care ar fortifica capacitatea Avocatului Poporului în combaterea acestor fenomene”, a mai spus viceministrul Justiției.
 
La rândul său, vicepreședintele ECRI, Barbara John, a apreciat înalt implicarea Ministerului Justiției în acțiunile de combatere a rasismului și discriminării. „Sunt realizări multe, iar progresele înregistrate sunt vizibile. Da, mai este de lucrat la acest capitol, dar suntem convinși că împreună cu Ministerul Justiției vom reuși să-i asigurăm fiecărei persoane securitatea și respectul în societate, indiferent de naționalitate, etnie. Credem că și societatea civilă trebuie să se implice activ în această luptă”, a menționat Barbara John.
 
În cadrul mesei rotunde s-a mai discutat despre combaterea discursului de ură, rolul mass-media în combaterea discriminării și rasismului, promovarea politicilor de integrare a romilor. 
 
Evenimentul a fost organizat de ECRI, în colaborare cu Ministerul Justiției și Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității din Republica Moldova.
 
Sursa: unimedia.md


facebook