Oct 10, 2014

Aproape 83% din respondenţii unui sondaj IPP consideră că în Moldova există discriminare


 
Aproape 83% dintre respondenţii unui sondaj sociologic efectuat de Institutul de Politici Publice (IPP) susţin că în Republica Moldova există discriminare. Cu toate acestea, fenomenul discriminării se poziţionează mult mai jos pe lista celor mai mari probleme ale ţării, din punctul de vedere al respondenţilor, care sunt îngrijoraţi, mai degrabă, de pensiile şi salariile mici, dar şi de creşterea preţurilor.

Arcadie Barbăroşie, directorul IPP, a comunicat, într-o conferinţă de presă la IPN, că peste 45% dintre respondenţi au declarat că în ultimii 5 ani fenomenul discriminării în Moldova a sporit, iar 32% consideră că a rămas acelaşi. „Aproape 90% dintre respondenţi sunt de părere că situaţia la capitolul combaterii discriminări nu s-a îmbunătăţit. Acest sondaj ar trebui să fie un semnal pentru politicieni că lucrurile trebuie schimbate”, a subliniat Arcadie Barbăroşie.

56% dintre respondenţi spun că majorarea decalajului între bogaţi şi săraci este un factor care a dus la sporirea discriminării. Alţi factori sunt pierderea unor valori morale şi lipsa de credinţă în Dumnezeu, dar şi faptul că guvernarea nu are o poziţie fermă în privinţa fenomenului discriminării. 17% dintre respondenţi au opinat chiar că Moldova nu are legislaţie care să combată discriminarea. Arcadie Barbăroşie a subliniat că este greşită afirmaţia, Moldova are de 2 ani adoptată Legea cu privire la asigurarea egalităţii, însă oamenii nu cunosc despre acest lucru.

Referindu-se la categoriile cele mai discriminate din Moldova, majoritatea consideră că aceştia sunt săracii, după care urmează persoanele în etate, cele cu dizabilităţi fizice şi mintale, şi mai apoi minorităţile sexuale şi persoanele HIV pozitive. Cât ţine de atitudine, 75% dintre respondenţi sunt de părere că persoanele cu dizabilităţi mintale sunt cel mai frecvent tratate în mod diferit.

Olga Bulmaga, şefa Direcţiei politici nediscriminare a Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurării egalităţii, prezentă la conferinţa de presă, a remarcat că rezultatele sondajului au fost prezentate la un an de la începutul activităţii consiliului. Potrivit Olgăi Bulmaga, timp de un an consiliul a recepţionat 160 de plângeri şi s-a autosesizat în 11 cazuri. Deja au fost emise 50 de decizii, iar în 40 de cazuri s-a constatat că discriminarea a avut loc.

Olga Bulmaga şi Arcadie Barbăroşie consideră că în Moldova trebuie modificată mentalitatea pentru ca oamenii să nu mai accepte şi să nu admită cazuri de discriminare. Mai mult chiar, este necesară şi schimbarea mentalităţii unor politicieni care îşi permit declaraţii abuzive şi discriminatorii, iar acest lucru poate fi obţinut prin presiunea asupra lor din partea societăţii civile şi mass-media.

Sondajul a fost realizat în perioada 27 iunie – 8 iulie anul curent. Marja de eroare constituie 3%. Au fost intervievate 1070 de persoane de peste 18 ani din 84 de localităţi. Sondajul face parte din proiectul „Politici şi mecanisme eficiente de combatere a discriminării”, susţinut de Departamentul de stat la Statelor Unite ale Americii.
 
Sursa: ipn.md


facebook