Oct 16, 2014

A fost dat startul Campaniei „Familie fără violenţă, societate fără violenţă!”


 
Asociația Promo-LEX, Oficiul Avocatului Poporului și Centrul pentru Asistenţă şi Protecţie Socială a Victimelor Traficului de Ființe Umane vin cu un mesaj comun privind necesitatea și importanța prevenirii și combaterii fenomenului violenței în familie, în cadrul Campaniei „Familie fără violenţă, societate fără violenţă!”.
 
“Scopul acestei Campanii este de a scoate în evidenţă încă odată rolul important al toleranţei şi respectului unul faţă de altul, dar şi cum aceste principii pot uni atât familia cât şi societatea”, a declarat avocatul poporului Tudor Lazăr.
 
De asemenea, ombudsmanul a subliniat faptul că diversitatea umană nu trebuie să ducă la discriminare și violență, și doar prin eforturi comune, conștientizând și acționând împotriva actelor de violență, vom contribui la combaterea fenomenului.
 
Potrivit Liliei Potîng, juristă în cadrul Asociației Promo-LEX, “Actualitatea şi stringenţa problemei abordate este confirmată și de statisticile în domeniu, în prezent, mii de femei din Republica Moldova sunt supuse violenţei. Astfel, conform studiului naţional, fiecare a şasea femeie din localităţile urbane şi fiecare a şaptea femeie din localităţile rurale cel puţin o dată pe parcursul vieţii, a fost supusă violenţei în familie”.
 
Unul din mesajele care urmează a fi transmis în cadrul activităților din Campanie este existența Legii care apără drepturile și interesele victimelor violenței în familie, posibilitatea victimelor de a obține măsurile de protecție, precum și care sunt prevederile atragerii la răspundere a agresorului, a mai menționat Lilia Potîng.
 
La rândul său Lilia Gorceac, psiholog în cadrul Centrului pentru Asistenţă şi Protecţie Social a Victimelor Traficului de Ființe Umane, a atras atenția asupra unei probleme foarte grave cum este violența sexuală la care sunt supușii copii în cadrul familiei:
 
“Este o problemă majoră să acorzi asistență psihologică acestor copii, pentru că rămân sechele pe viață pentru cei care trec prin această experiență inumană. Ceea ce se întâmplă în curtea vecinului este foarte important atât pentru sănătatea socială, cât și pentru sănătatea umană a fiecărui om”.
 
În cadrul Campaniei vor fi organizate mai multe întâlniri cu cetățenii, unde juriști, persoane care se bucură de recunoaşterea şi aprecierea publicului larg, dar şi psihologi vor aborda chestiuni legate de impactul violenţei în familie asupra victimelor, copiilor, familiei şi societăţii în ansamblu, prejudecăţile şi stereotipurile bazate pe gen care favorizează violenţa în familie, dar și prevederile legale.
 
Mai multe detalii despre Campania „Familie fără violenţă, societate fără violenţă!” aici. Conferința de lansare o puteți vedea aici.
 
Campania „Familie fără violenţă, societate fără violenţă!”, inițiată de Oficiul Avocatului Poporului, ombudsmanul Tudor Lazăr, în parteneriat cu Asociația Promo-LEX și Centrul pentru Asistenţa şi Protecţia Social a Victimelor Tarficului de Ființe Umane, se va desfășura în perioada 15 octombrie – 25 noiembrie 2014. Partener media IPNA Compania „Teleradio-Moldova”.
 
Pentru mai multe detalii, contactaţi: Carolina Bondarciuc, Ofițer de presă Promo-LEX: GSM 069637849, Tel/Fax (+373 22) 450024, e-mail pr@promolex.md
 
Sursa: promolex.md


facebook