Oct 17, 2014

Încălcări ale drepturilor omului în regiunea transnistreană vor fi examinate în alte două dosare la CtEDO


Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a comunicat guvernelor Republicii Moldova și Federației Ruse cauzele Bevziuc și Beșleaga (Cerere Nr.29182/14) și Petiș și alții (Cerere Nr.6151/12).
 
În primul caz reclamanții s-au plâns în fața CtEDO în temeiul art. 3 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului și anume condițiile inumane și degradante de detenție în „izolatorul” nr.3 din or. Tiraspol și “închisoare” din s. Hlinaia, art. 5 privind ilegalitatea reținerii lor de către așa zisele instanțe de judecată din regiunea transnistreană și art. 13 al Convenției, lipsa remediilor efectiv în ceea ce privește plângerea lor în temeiul art.5.

În cel de al doilea caz reclamanții au invocat la fel, violarea art. 5, privind condițiile de detenție în “închisoarea” nr. 1 or. Tiraspol, dar și a art. 6 din Convenție, ce ține de dreptul la un proces echitabil, menționând că așa zisa judecătorie din regiunea transnistreană nu poate fi calificat ca o instanță stabilită prin lege. Iar inechitatea procesului de judecată la care au fost supuși reiese din ilegalitatea instanței.

Guvernele statelor pârâte urmează să depună observațiile până la 28 și respectiv 27 ianuarie 2015.
Mai multe detalii despre cazul lui Vitalii Beșleaga și Serghei Bevziuc vedeți aici. Video aici.

Informațiile referitoare la această cauză pot fi accesate pe site-ul Curții Europene pentru Drepturile Omului.

Pentru mai multe detalii, contactați: Alexandru Postica, Director de Program Asociația Promo-LEX, Avocat. tel: (22) 450024, GSM: 069104851, e-mail: info@promolex.md

Sursa: promolex.md


facebook