Oct 23, 2014

Asociația Promo-LEX a devenit organizație cu statut special consultativ la ONU


 
Consiliul Economic şi Social (ECOSOC) al Organizaţiei Naţiunilor Unite a conferit Asociaţiei Promo-LEX, titlul de „organizaţie cu statut consultativ special al ONU”.
 
O organizație care deține statutul consultativ special poate să se implice direct în activitatea Consiliului Economic şi Social (ECOSOC) și a organelor sale subsidiare, precum și în cea a Secretariatului ONU. Asociația Promo-LEX are posibilitatea de a activa la nivel internațional și de a-şi face cunoscute poziţia și punctele de vedere în domeniile sale prioritare, promovând drepturile omului din R.Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, la un nou nivel.
 
“Anual mii de organizații neguvernamentale, la nivel global, aplică pentru obținerea acestui statut, iar acordarea acestuia unei organizații dă dovadă de recunoaștere a profesionalismului și a ponderii activității acesteia la nivel național. Promo-LEX va continua să promoveze și să apere drepturile omului, inclusiv utilizând acest nou instrument internațional”, a declarant Ion Manole, Director executiv Promo-LEX.
 
Asociația Promo-LEX a fost înființată în anul 2002, devenind una din cele mai active și notorii organizații în domeniul drepturilor omului din țară. În cadrul Programelor sale Promo-LEX se implică activ în promovarea și implementarea în R.Moldova a standardelor internaționale în domeniul drepturilor omului, prin intermediul activităților de advocacy, asigurând protecția legală a drepturilor cetățenilor, inclusiv în regiunea transnistreană.
 
A contribuit și contribuie la îmbunătățirea calității și sporirea încrederi cetățenilor în procesele democratice din țară. Și nu în ultimul rând și-a adus aportul la consolidarea capacităților ONG-urilor din regiunea transnistreană în promovarea și apărarea drepturilor omului și a valorilor democratice.
 
Astfel, pe parcursul celor 12 ani de activitate, pe masa CtEDO au ajuns peste 70 de cauze strategice, iar în 21 din ele au fost obținute Hotărâri de succes. Am acordat servicii gratuite de consultanță, asistență și instruire pentru circa 13.000 de persoane. Începând cu 2009 am monitorizat toate procesele electorale din țară, efectuând, în anul 2010, cel mai mare efort de monitorizare din Moldova cu peste 2500 de observatori, exercițiu reluat și în cadrul Alegerilor Parlamentare din 2014.
 
Din cele peste 100 de recomandări din rapoartele de monitorizare Promo-LEX, mai bine de jumătate au fost luate în considerație de către autorități și au contribuit la îmbunătățirea proceselor electorale din țară. De asemenea, de asistență individualizată au beneficiat peste 60 de ONG și grupuri de inițiativă din regiunea transnistreană, iar de instruire peste 500 de membri ai acestora, fiind acordate și 22 de granturi pentru acestea.
 
Pentru mai multe detalii, contactaţi: Ion Manole, Director Executiv, Asociația Promo-LEX
Tel: (22) 450024, GSM: 069070800                         
e-mail: promolex.pr@gmail.com

Carolina Bondarciuc, Ofițer de presă Promo-LEX
GSM 069637849, Tel/Fax (+373 22) 450024
e-mail pr@promolex.md
 
Sursa: promolex.md


facebook