Oct 23, 2014

Societatea civilă le dă în obraz guvernanților, pentru proiectele asumate – dar NEADOPTATE


 
Un grup de reprezentanți ai societății civile le dă în obraz celor de la guvernare, pentru faptul că nu au mai adoptat proiectele de legi, extrem de importante pe care și le-au asumat.
 
Este vorba despre proiectele ce țin de: cota de reprezentare a femeilor în partide, transparenţa finanţării partidelor şi campaniilor electorale, transparenţa acţionariatului instituţiilor mass-media, pachetul de legi şi regulamente cu privire la integritatea în sistemul public, transparența procedurilor de achiziţii publice și pachetul de legi antitutun.
 
„Suntem profund îndureraţi, dezamăgiţi şi indignaţi să constatăm că dispariţia acestor proiecte lasă în urmă un sistem oligarhic de finanţare a partidelor politice şi a instituţiilor media, subreprezentarea cronică a femeilor în funcţiile elective, integritatea dubioasă a procurărilor şi sistemului public, cât şi un risc sporit pentru sănătatea publică cauzată de accesibilitatea largă a produselor de tutun”, se menționează în declarația de presă a grupului de ONG-uri.
 
În acest sens, reprezentanții îi acuză pe politicieni de interese înguste, lipsă de curaj, subliniind că „Parlamentul suferă mai mult de neprofesionalism decât de rea voinţă, iar angajamentul liderilor politici exprimat în faţa reprezentanţilor societăţii civile sunt mai mult decât vorbe goale”.
 
„În pomenirea memoriei acestor proiecte şi a efortului depus de toţi cei care au lucrat şi au luptat pentru adoptarea acestora (decidenţi şi reprezentanţi ai societăţii civile), deoarece nu şi-au respectat angajamentele şi în ultima sesiune a acestui mandat au adoptat exact zero legi, credem că este de onoarea fiecărui deputat al Parlamentului Republicii Moldova să renunţe la salariile pentru întreaga sesiune de toamnă”, se mai spune în declarație.
 
Într-un context simbolic, toți reprezentanții societății civile le-au petrecut pe ultimul drum pe acele proiecte, care au rămas neadoptate. Semnatarii acestui „Necrolog” sunt: Consiliul Naţional al ONG-urilor, Consiliul Naţional pentru Participare, Coaliția Civică pentru Alegeri Libere si Corecte, Alianța Anticorupție. 
 
Sursa: politik.md


facebook