Nov 17, 2014

Jurnalişti de pe ambele maluri ale Nistrului s-au familiarizat cu modelul maghiar de integrare în UE


 
 
O echipă formată din cinci jurnalişti de pe ambele maluri ale Nistrului au întreprins o vizită de studiu în Budapesta, Ungaria, în perioada 9-13 noiembrie 2014. Jurnaliştii au vizitat cele mai importante şi influente instituţii mass-media din Ungaria şi s-au informat asupra modului de funcţionare a instituţiilor media, problemelor cu care se confruntă presa din Ungaria, dar şi asupra modului în care presa maghiară tratează subiectul integrării europene.
 
Pe parcursul a cinci zile, jurnaliştii din Moldova s-au întâlnit cu reprezentanţi a cel puţin zece instituţii de presă, print şi online, în limbile maghiară: Figyelő , Népszabadság, Világgazdaság, Magyar Narancs, Mandiner.hu, Atlatszo.hu, Origo.hu, ittlakunk.hu, 444.hu. Participanţii au discutat despre situaţia presei din cele două ţări, condiţiile de muncă ale jurnaliştilor, procedeele şi tehnicile de scriere a materialelor pentru atragerea consumatorilor de informație, metodele de dezvoltare a versiunilor online, metodele de documentare şi scriere a materialelor de investigaţie, intimidările venite din partea autorităţilor.

Programul vizitei a inclus şi întâlniri cu reprezentanţi ai societății civile din Ungaria. Pe parcursul vizitei de studiu, jurnaliștii de pe cele două maluri ale Nistrului au avut întrevederi cu András Bíró-Nagy, co-director „Policy Solutions” , care a activat în calitate de consilier pe probleme politice al Comisarului european pentru Ocupare, Afaceri sociale şi Incluziune, Laszlo Andor; directorul-executiv Transparency International Ungaria, József Péter Martin, Györgyi Kocsis, vicepreședinte a Europe Society din Ungaria.
 
În cadrul întrevederilor, jurnaliștii s-au familiarizat cu situația politică și economică din Ungaria, relațiile autorităților maghiare cu structurile Uniunii Europene. Totodată, jurnaliștii au fost informați despre legislația maghiară ce reglementează activitatea mass-media, libertatea de exprimare, pluralismul de opinie.

Cei cinci jurnaliști au vizitat și Reprezentanța Comisiei Europene la Budapesta, unde au fost informați despre fondurile europene de care a beneficiat Ungaria pe parcursul a zece ani de când este membru al UE, dar și despre asistența financiară de care a beneficiat țara înainte de a fi acceptată drept membru cu drepturi depline al UE.

Totodată, jurnaliștii au vizitat Universitatea Eötvös Lorand din Budapesta și o nouă linie de metrou, construită din fonduri europene.

Vizita de studiu s-a desfășurat în cadrul proiectului „Campanii de advocacy pentru asigurarea transparenței proprietății media, a accesului la informație, promovarea valorilor și integrării europene”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent, cu susținerea Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cadrul proiectului FHI 360 „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”. 


 
Sursa text și foto: trm.md


facebook