Nov 18, 2014

Moldovenii nu prea pun mâna pe o carte. Preferă să stea pe Internet și să privească televizorul


 
 
Aproape jumătate dintre moldoveni nu au citit nicio carte în ultimele trei luni, iar partea proastă este că nici în ultima lună nu au deschis cărțile prea mulți cetățeni. Sunt datele celui mai recent studiu sociologic, Barometrul Opiniei Publice – noiembrie 2014, realizat de Centrul „CIVIS” la comanda Institutului de Politici Publice. 
 

Statistica spune că 48 dintre respondenți nu au deschis nicio carte în ultimele 3 luni, iar alți 14% din cei chestionați nu au citit cărți nici în ultima lună. Astfel, numărul celor care citesc cărți zilnic ajunge la doar 10%, iar alți 23 la sută citesc de câteva ori pe săptămână sau pe lună.

 

Nici cititul ziarelor nu intră în preferințele moldovenilor. Doar 11 la sută fac asta zilnic, în timp ce 23% din cei chestionați citesc ziarele săptămânal. Mai grav este că 36 la sută dintre respondenți nu au citit nicio gazetă în ultimele 3 luni.

 

În schimb, moldovenii preferă să stea pe Internet și să privească televizorul. În primul caz, aproape jumătate din cei chestionați (45%) preferă să stea zilnic pe Internet, iar 82 la sută privesc în fiecare zi televizorul. Și numărul celor care ascultă radioul zilnic este mare, aceștia atingând aproape 45 la sută.

 

Datele au fost colectate în perioada 26 octombrie - 13 noiembrie pe un eșantion de 1109 persoane, de peste 18 ani, din 84 de localități ale țării. Marja de eroare este de +/- 3 la sută.

 

 

Sursa text și foto: realitatea.mdfacebook