Nov 18, 2014

Autorităţile îndeamnă cetăţenii să soluţioneze disputele prin mediere


 
 
Chiar dacă s-a demonstrat că este o metodă mai rapidă și mai ieftină de soluţionare a unei dispute, fără a apela în instanţa de judecată sau la un avocat, medierea nu este deocamdată atât de populară în rândul cetăţenilor din Republica Moldova. Subiectul a fost abordat la un forum naţional desfăşurat astăzi, 18 noiembrie, la Chişinău.

Ministrul justiţiei, Oleg Efrim, a declarat că prin desfăşurarea acestui forum se doreşte promovarea metodelor alternative de soluţionare a disputelor. „Scopul nostru, al Ministerului Justiţiei, este să încurajăm atât cetăţenii, cât şi mediul de afaceri, să apeleze la specialiştii care îi vor ajuta să găsească o soluţie a conflictelor pe care le au, pentru a evita instanţele, birocraţia, cheltuieli inutile şi timpul pierdut pe care le presupune un proces de judecată”, a menţionat ministrul.

Potrivit lui Oleg Efrim, apelarea la metode alternative va contribui la descărcarea judecătoriilor şi procuraturilor de o sarcină mare de dosare pe care le au în examinare. „ Un mecanism cum este medierea ne va ajuta cu siguranţă, acest lucru fiind demonstrat în multe jurisdicţii străine, să eficientizăm procesul justiţiei prin simplificarea în cazuri relevante a procesului de găsire a unei soluţii şi prin scăderea numărului de dosare care să fie examinate în instanţă”, a spus ministrul.

Ambasadorul Marii Britaniei la Chişinău, Phil Batson, a declarat că dezvoltarea mecanismului de mediere ar putea oferi Moldovei mai multe avantaje – rezolvarea mai rapidă şi mai ieftină a disputelor pentru părţile implicate, reducerea poverii pentru judecători, economii la costurile administrative suportate de către minister, dar şi altele. „Marea Britanie a fost una dintre forţele promotoare ale practicilor de mediere în Europa. În Marea Britanie procesele de rezolvare a disputelor alternative nu se limitează doar la soluţionarea disputelor din sectorul privat. În anul trecut guvernul britanic a adoptat rezolvarea alternativă a disputelor cu privire la venituri dintre Serviciului britanic vamal şi de taxe şi a clienţilor săi”, a notat ambasadorul.

Reprezentantul Băncii Europene de Reconstrucţii şi Dezvoltare, Allan Colman, a declarat că medierea reprezintă un concept pe larg răspândit în foarte multe state europene şi devine tot mai popular în ţările aflate în tranziţie. Una dintre barierele în calea utilizării pe larg a acestei practici este lipsa înţelegerii în comunitate a valorii medierii. Uneori aceasta este văzută doar ca o discuţie prietenoasă, nu şi ca o soluţie serioasă în cazul unei dispute. O altă barieră ar reprezenta chiar avocaţii, care ar avea interes în promovarea litigiului în instanţă. Potrivit reprezentantului BERD, avocaţii sunt cei care trebuie să îndemne clienţii săi către această cale de alternativă.

Potrivit datelor Ministerului Justiţiei, în Republica Moldova sunt peste 500 de mediatori.
 
 
Sursa text și foto: ipn.md


facebook