Dec 1, 2014

Cetăţeni: Roata vremii nu poţi să o întorci, trebuie să mergem înainte cu Europa


 
Roata vremii nu poţi să o întorci aşa că trebuie să mergem înainte cu Europa – spun cetăţenii moldoveni participanţi la campania de informare „EUROPA PENTRU TINE”. Organizatorii campaniei anunţă că până acum au reușit să vorbească cu aproximativ 20 000 de persoane din 60 de localităţi din peste 30 de raioane şi 3 municipii din ţară.

Cetăţenii deseori puneau întrebări de ce nu li se majorează salariile, în timp ce taxele cresc. De asemenea, oamenii se interesau de datoriile externe pe care le are Moldova.
Organizatorii menţionează că participanţii la sesiunile de informare au spus că Moldova a trăit cu ruşii şi a văzut ce le-au oferit, acum însă vor să vadă ce va oferi Europa.

Unii cetăţeni au spus că le pare bine că acum pot călători fără vize în UE, astfel pot să-şi vadă rudele şi prietenii. Pe de altă parte, alţii au remarcat că nu pot beneficia de regimul fără vize cu UE deoarece nu au bani pentru călătorii. Printre părerile participanţilor a figurat şi faptul că Europa va ajuta moldovenii să construiască o ţară puternică. „Doar împreună cu Europa o să reuşim să schimbăm mentalitatea infectă din Republica Moldova”, au mai opinat oamenii.

Cetăţenii mai consideră că Europa nu are nici o intenţie negativă în Republica Moldova. „Doar împreună cu Europa vom afla ce înseamnă adevărata independenţa statală. Prin intermediul Europei noi vom primi granturi care ne vor ajuta să dezvoltăm ţara. Europa a făcut deja multe schimbări la noi, a reparat drumuri, şcoli. Suntem siguri că urmează multe alte schimbări”, au mai spus oamenii.

Organizatorii informează că au avut foarte multe discuţii cu diferiţi oameni şi subliniază că mulți dintre aceştia sunt total dezinformaţi. Foarte mulţi oameni sunt fie agresivi, fie indiferenţi de tot ceea ce se face în ţară.. Totuși vorbind despre viitor, oamenii declară că îşi doresc locuri de muncă, să se deschidă întreprinderi, să se restabilească activitatea uzinelor. Oamenii subliniază că Moldova este o ţară bogată în pământuri fertile, cu oameni muncitori, care pot ridica ţara. Cetăţenii declară că vor prosperitate şi independenţă. „Nu vrem să depindem de cineva, putem să conlucrăm să prietenim cu toţii, dar în ţara noastră să fim noi stăpâni. Vrem să trăim în pace şi în linişte”, au spus participanţii la sesiunile de informare.

Persoanele care au discutat cu cetăţenii despre Uniunea Europeană consideră că aspiraţiile cetăţenilor spre UE şi Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan sunt practic egale, 40% la 40%. Iar alte 20% dintre cetăţeni nu ştiu exact ce doresc pentru ţară.

Campania naţională de informare „EUROPA PENTRU TINE” este organizată în cadrul proiectului FHI 360 „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova” susţinut financiar de USAID. Este o campanie de informare apolitică, prin intermediul căreia organizatorii îşi propun să sporească nivelul de informare despre parcursul European al Republicii Moldova. Campania se va desfăşura până în septembrie 2015.
 
 
Sursa: ipn.md


facebook