Dec 3, 2014
IDIS ”Viitorul” a desfășurat un seminar de instruire a ONG-lor din țară
Seminarul, care a durat două zile, face parte dintr-o serie de activități implementate în cadrul proiectului „Civil Society. Dialogue for progress”, finanțat de Comisia Europeană. Experții au evidențiat aspectele de care trebuie să țină cont reprezentanții ONG-lor la implementarea proiectelor și mai ales la raportare.
Natasha Gospodjinacki, key expert KAS, a explicat participanților aspectele de care să țină cont la fiecare etapă de implementare a proiectelor. ”Începeți imediat activitățile, întotdeauna veți avea nevoie de cel puțin o zi în plus. Citiți foarte atent instrucțiunile din contract, așa veți economisi timp și nu uitați de importanța strategiei de comunicare. Nu întârziați cu raportările ca să puteți primi banii la timp și nu ascundeți nimic donatorilor. Toate cheltuielile trebuie să fie clar indicate în rapoarte” a subliniat expertul.
Elena Coroian, Secția Finanțe, Contracte și Audit, de la Delegația Uniunii Europene în Moldova a răspuns la întrebările ce țin de raportare financiară, audit și managementul financiar.
Ungureanu Carolina, coordonatoarea proiectului „Civil Society. Dialogue for progress” a menționat că „este foarte important ca societatea civilă să-și consolideze capacitățile în vederea accesării fondurilor europene, care urmează să crească în Republica Moldova. ONG din țară trebuie să învețe să scrie și să implementeze corect resursele oferite de finanțatori în vederea atingerii obiectivelor și redresării situației din țară”.
La rândul lor, participanții s-au arătat mulțumiți de informațiile oferite în cadrul seminarului și au precizat că au aflat lucruri noi, conștientizând totodată complexitatea proiectelor pe care urmează să le implementeze, după ce au efectuat exerciții de simulare.
”Nu este așa simplu cum pare și nu-i deloc ușor să distribui sarcini și responsabilități. Cel mai dificil moment mi s-a părut distribuirea bugetului”, a precizat Olesea Stamate, reprezentantă a AGER.
”Acest seminar a fost ca un check list. Cu cât mai detaliate sunt activitățile, cu atât mai ușor va fi de monitorizat procesul de implementare a proiectului”, a menționat Sergiu Neicovcen, directorul executiv al Centrului CONTACT.
Pentru detalii, contactaţi Coordonatorul Relaţii Publice, Diana Lungu: diana.lungu@viitorul.org sau la numărul de telefon 0 22 221844
Sursa: viitorul.org