Dec 5, 2014

Societatea civilă vine cu un apel către PLDM, PD şi PL


 
Reprezentanţii societăţii civile vin cun un apel către partidele care vor crea o majoritate guvernamentale pro europeană în Legislativ. ONG-iştii s-au adresat formaţiunilor PLDM, PD şi PL ca să realizeze ceea ce au promis, în contrar urmările riscă să fie unele foarte dure.
 
Directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, a menţionat că actualii lideri politici trebuie să-şi dea seama de pericolul, care ne paşte şi să ducă până la capăt reformele, pe care le-au început. „Venim cu acest apel către partidele pro europene, care vor forma majoritatea parlamentară, ca să informeze periodic societatea despre negocierile pe care le duc, iar din negocieri să fie excluse funcţiile, iar oamenii să fie puşi în funcţii după meritele lor şi nu după criteriile politice”, a menţionat Arcadie Barbăroşie.
 
Avocatul Vlad Gribincea a subliniat că va monitoriza îndeaproape activitatea Guvernului şi nu va tolera abateri sau inconsecvenţe în implementarea reformelor. „Vom reacţiona dur, atunci când Guvernul se va abate de la angajamentele asumate anterior”, a specifica Gribincea.
 
Mesajul este susţinut şi de către vicepreşedintele Consiliului Naţional pentru Participare, Antoniţa Fonari, care afirmă că este grav faptul că legi importante precum cea privind controlul tutunului sau cea privind finanţarea partidelor nu a fost adoptată în a doua lectură. Ea mai susţine că votul din 30 noiembrie a fost acordat cu împrumut şi politicienii trebuie să-şi asume acum angajamentele, pentru că o altă şansă nu vor avea.
 
În acest sens, prin intermediul unui apel public, repreyentanţii societăţii civile solicită: să se facă public Acordul de constituire al Alianţei majoritare, inclusiv anexele acesteia. Dar şi să fie intensificate eforturile pentru implementarea tutoror reformelor în conformitate cu normele europene, în special: reformarea justiţiei, combaterea corupţiei şi asigurarea funcţionalităţii CNI.
 
Deputaţii să adopte în primele 100 de zile de mandat pachetele de legi legate de transparenţa proprietăţii instituţiilor mass-media, un nou Cod al Audiovizualului, pachetul de legi privind controlul tutunului, transparenţa finanţării campaniilor electorale şi introducerea unei cote minime pentru femei şi bărbaţi, conform propunerilor exprimate în repetate rânduri de reprezentanţii ONG-urilor.
 
De asemenea, ONG-iştii solicită ca programul de guvernare să fie consultat cu societatea civilă şi să fie relansată comunicarea cu membrii Consiliului Naţional de Participare. 
 
 
Sursa: politik.md


facebook