Dec 8, 2014

Primul Forum Național al Femeilor cu Dizabilități: Zeci de persoane care vor să se facă auzite au adoptat o rezoluție


 
Nu se consideră persoane cu nevoi speciale și își doresc o participarea activă în viața socială și politică a țării. Primul Forum Național al Femeilor cu Dizabilități a adunat zeci de persoane care vor să se facă auzite. Participantele au formulat și o rezoluție comună prin care cer autorităților adoptarea unor măsuri concrete de implicare a femeilor cu nevoi speciale în procesul de luare a deciziilor. 
 
”Acest forum este binevenit, având ca scop implicarea femeilor cu dizabilități în viața politică, în luarea deciziilor. Cred că este un scop foarte bine punctat, deoarece aceste femei au ce spune doar că sunt cumva lăsate în umbră”, a spus Mariana Țâbuleac.

”Ne străduim să schimbăm cumva spre bine, să avem și noi drepturi egale cu fiecare, să nu fim lăsați de izbeliște, să fim luați în seamă, să ni se acorde și nouă o atenție”, a menționat Alina Nicolae.

Moldova a ratificat în 2010 Convenția ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilități. Reprezentanții instituțiior internaționale spun însă că țara noastră mai are multe de făcut. 

”Multe lucruri deja au fost întreprinse în vederea ajustării legislației, legislației secundare pentru a se conforma acestei convenții. În același timp, mai sunt încă foarte multe de făcut, atât la nivel de politici, cât și la nivel de implementare”, a afirmat directorul interimar al ”UN WOMEN”.

Potrivit participantelor, primul lucru care trebuie schimbat în societate este atitudinea. Printre obiectivele de bază ale femeilor cu dizabilități este și implicarea în luarea deciziilor, astfel participantele au făcut cunoștință cu Programul ONU ”Femeile în Politică”. Una dintre prevederi se referă la mărirea cotei de participare a femeilor în instituțiile de stat până la 40 la sută.

La finalul întrunirii, femeile cu nevoi speciale au formulat și o rezoluție pentru autorități. 

”Sunt un set de măsuri, recomandări în rezolvarea acestor probleme de către reprezentanții ministerelor, organelor de stat, Cabinetul de miniștri pentru a soluționa aceste necesități. Ne așteptăm ca acest document nu doar să rămână acolo undeva pe perete sau într-un dulap, să fie citit, revizuit și acele recomandări să fie introduse în toate actele”, a declarat Ludmila Iachim, Asociația Motivație.

În Moldova, din 180 de mii de persoane cu nevoi speciale, jumătate sunt femei. 
 
 
Sursa: realitatea.md


facebook