Dec 9, 2014
Ministrul Educației a participat la o acțiune anticorupție a elevilor și profesorilor
Ministerul Educației va promova în continuare acțiunile anticorupție în școală și mizează pe implicarea largă a elevilor, părinților și cadrelor didactice în acest proces. O declarație în acest sens a făcut astăzi ministrul Educației, Maia Sandu, în cadrul unui eveniment organizat de PNUD Moldova cu ocazia Zilei Internaționale Anticorupție. La eveniment au participat elevi și profesori din 22 de licee din Republica Moldova, susținuți de mai multe organizații de tineret – Consiliul Național al Tineretului, rețeaua YPeer, Fundația pentru Dezvoltare din Moldova.
„Noi putem și trebuie să rezolvăm problema corupției, pentru că, dacă nu reușim, impactul va afecta negativ nu doar educația, ci întreaga societate. Școala are un mare rol în combaterea acestui fenomen rușinos. Oamenii educați și puternici nu vor accepta să fie manipulați și mințiți de cei care încearcă să-și însușească beneficii nemeritate”, a menționat ministrul.
Potrivit ministrului Maia Sandu, fenomenul corupției poate fi eradicat inclusiv prin participarea elevilor și părinților la procesul de elaborare și gestionare a bugetelor instituțiilor de învățămînt. „Această implicare ne va ajuta să scoatem din sistem plățile neformale. Atunci cînd banii alocați de stat pentru instituțiile de învățămînt vor fi gestionați eficient și transparent, nu va mai fi nevoie ca cineva să le spună elevilor să ceară bani de la părinți pentru a acoperi necesitățile școlii”, a mai spus ministrul.
Maia Sandu a menționat că noul Cod al educației conține prevederi care presupun o mai largă participare a părinților și elevilor la procesul de administrare a școlilor. Astfel, în consiliul de administrare a școlilor vor fi incluși în mod obligatoriu reprezentanți ai elevilor și părinților din fiecare instituie de învățămînt.
În cadrul evenimentului, ministrul Educației, Maia Sandu și Coordonatoarea rezidentă ONU în Moldova, Nicola Harrington-Buhay au participat la flash mob-ul „Rupe lanțul corupției”. Participanții la eveniment i-au înmînat ministrului Educației un plic cu propuneri ce țin de prevenirea și combaterea corupției în școli. “Propunerile vor fi examinate de echipa ministerului, urmînd ca cele mai importante dintre acestea să fie preluate și implementate în practică”, a spus ministrul.
Flash mob-ul s-a înscris în proiectul „Tinerii pentru transparență în educație”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Ministerul Educației, în 22 de licee din zone rurale din 11 raioane ale țării. Pe parcursul anului curent, elevii s-au implicat în activități de identificare a soluțiilor pentru prevenirea și combaterea fenomenelor negative și corupționale din școală și promovarea meritocrației și integrității academice. Tinerii au elaborat proiecte pentru școlile din care vin pentru a eradica comportamentele ce generează corupția, precum și 10 reguli de etică ale elevului.
Sursa: edu.gov.md