Jan 14, 2015

Se caută şcoli din Republica Moldova pentru o competiție internațională de proiecte pe tema „Solidaritate”


 
Academia Școlilor din Europa Centrală (ACES) dă startul unui nou concurs de proiecte dezvoltate în parteneriate internaţionale între şcoli.

„Suntem solidari: ne pasă, îndrăznim, ne implicăm!” este tema competiției de anul acesta pentru proiecte școlare transfrontaliere. Pentru a opta oară, ACES - Academia Școlilor din Europa Centrală invită profesorii și elevii din Republica Moldova să dezvolte și să implementeze un proiect în colaborare cu parteneri internaționali. Propounerile de proiecte pot fi trimise în perioada 15 ianuarie - 15 aprilie 2015. Școlile care vor prezenta cele mai bune idei vor beneficia de un grant pentru implementarea proiectelor.

ACES este o inițiativă educațională a Fundației ERSTE și este coordonată de Centrul Intercultural/ Interkulturelles Zentrum (Viena, Austria) în cooperare cu VČELI DOM (Bratislava, Slovakia). Rețeaua școlară este activă în Europa Centrală și de Sud-Est din 2006, având drept scop promovarea dialogului intercultural în rândul tinerilor. 15 țări sunt implicate în rețea, iar aceasta este susținută de Ministerele Educației din toate țările participante. Până în prezent, mai mult de 25.000 de elevi și 3.600 profesori au participat la programul aces.

Republica Moldova a fost parte a proiectului din anul 2009 cu 12 școli. (numărul total de participanți poate fi găsit pe pagina rețelei: http://www.aces.or.at/schoolnetwork).

Subiectul din acest an: Solidaritatea

Toți oamenii sunt egali, dar nu toți oamenii au aceleași oportunități. Din păcate, unii sunt mai puțin privilegiați ca alții dintr-un motiv sau altul. Unii pot avea necesități speciale, trăiesc sub pragul sărăciei sau sunt marginalizați din cauza a ceea ce sunt, de unde provin și ce li s-a întâmplat. aces are drept scop o societate în care oamenilor le pasă, un loc unde oamenii nu doar pretend la drepturile lor, dar înțeleg și responsabilitatea pe care o poartă pentru binele tuturor.

„ACES promovează ideea de parteneri egali și responsabilități comune. Datorită caracterului internațional al initiative, elevii și profesorii sunt încurajați să privească dincolo de propriile lor vieți și orizonturi. Împrietenirea cu oameni din alte țări și privirea propriei țări dintr-o altă perspectivă îmbunătățește gândirea critică, empatia, solidaritatea și implică și multă ditracție”, explică Robin Gosejohann, manager de proiect la Fundația ERSTE.

O singură competiție – o mulțime de câștigători

De pe 15 ianuarie până pe 15 aprilie 2015, școlile interesate sunt invitate să găsească parteneri internaționali și să prezinte o propunere comună de proiect. Apelul se adresează școlilor din țările eligibile cu un grup țintă de elevi cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani. Pagina web care vă ajută să găsiți o școală partener este www.aces.or.at/partnerfinder. Un comitet international va alege și va premia cele mai bune idei, iar câștigătorii vor beneficia de suport pentru implementarea proiectelor lor transfrontaliere. Întâlnirile la nivel international cu delegațiile tuturor proiectelor câștigătoare oferă o platformă pentru schimbul și dezvoltarea educațională continuă.

Tema competiției de proiecte: „Suntem solidari: ne pasă, îndrăznim, distribuim!”

Termen limită de trimitere a proiectelor: 15 aprilie 2015

Țări partenere: Albania, Austria, Bosnia și Herzegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia și Slovenia.

Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul: www.aces.or.at. 

Persoană de contact (presă):

Andreea Gurău – Fundaţia ERSTE, Departamentul Comunicare:
Tel. +43 50100 619614, E-mail: andreea.gurau@erstestiftung.org

Tudor Stefan - Coordonator PR în Moldova:
Mob. +373 69143488, E-mail: tustefan@gmail.com

Fundația ERSTE
În 2003, Fundaţia ERSTE a evoluat din “Erste Österreichische Spar-Casse”, prima Bancă de Economii din Austria. Fundaţia ERSTE este acţionarul principal al Grupului Erste şi investeşte o parte din dividendele sale în dezvoltarea societăţii civile din Europa Centrală şi de Sud-Est. Fundaţia ERSTE susţine participarea socială şi implicarea societăţii civile. Obiectivul Fundaţiei este să-i aducă pe oameni împreună şi să ofere informaţii despre istoria recentă a unei regiuni care a cunoscut schimbări dramatice începând cu 1989. Fiind o fundaţie activă, îşi dezvoltă propriile proiecte în cadrul a trei programe: Dezvoltare Socială, Cultură şi Europa. www.erstestiftung.org

Centrul Intercultural / Interkulturelles Zentrum
Interkulturelles Zentrum (IZ) este o organizație non-profit, independentă, cu sediul la Viena, Austria. Din 1987 aceasta susține parteneriatele internaționale școlare, cooperarea transfrontalieră în domeniul educației, activitatea internațională a tinerilor, precum și educația interculturală și managementul diversității în țară și peste hotare. Din 2007, IZ a activat în calitate de Agenție națională pentru programul de tineret al Uniunii Europene (Youth in Action, Erasmus+). Organizația este condusă de o echipă de management full-time și un consiliu onorific format din experți. Informații suplimentare: www.iz.or.at

VČELÍ DOM
VČELÍ DOM este o asociație non-profit înființată în 2009 în Bratislava care are drept scop sprojinirea și dezvoltarea inițiativelor care ajută societatea să facă față unei Europe unite și noi. Asociția joacă un rol activ în descoperirea resurselor și crearea noilor resurse care stimulează viața culturală și socială în Republica Slovacia și alte țări, în special din Europa Centrală și de Est. Eforturile VČELÍ DOM sunt axate pe consolidarea societății civile și dialogul în Europa. Pilonii de bază ai activității sale sunt educația, participarea socilă și cooperarea prin parteneriate. Informații suplimentare: www.vcelidom.sk
 
 
Sursa: comunicate.md


facebook