Jan 16, 2015

Școlile pot participa la o competiție internațională de proiecte pe tema „Solidaritate”


 
Programul aces – Academia Școlilor din Europa Centrală – dă startul unui nou concurs de proiecte dezvoltate în parteneriate internaționale între școli.
 
„Sîntem solidari: ne pasă, îndrăznim, ne implicăm!” este tema competiției de anul acesta pentru proiecte școlare transfrontaliere. Pentru a opta oară, aces - Academia Școlilor din Europa Centrală invită profesorii și elevii din Republica Moldova să dezvolte și să implementeze un proiect în colaborare cu parteneri internaționali. Propunerile de proiecte pot fi trimise în perioada 15 ianuarie – 15 aprilie 2015. Școlile care vor prezenta cele mai bune idei vor beneficia de un grant pentru implementarea proiectelor.
 
Rețeaua aces este o inițiativă educațională a Fundației ERSTE, coordonată de Centrul Intercultural/ Interkulturelles Zentrum (Viena, Austria) în cooperare cu VČELI DOM (Bratislava, Slovacia). Rețeaua școlară este activă în Europa Centrală și de Sud-Est din 2006, avînd drept scop promovarea dialogului intercultural în rîndul tinerilor. Rețeaua din care fac parte 15 țări este susținută de ministerele educației din toate statele participante. Pînă în prezent, mai mult de 25.000 de elevi și 3.600 de profesori au participat la programul aces.
 
Republica Moldova este parte a proiectului din anul 2009, pînă în prezent fiind implicate 12 școli.
(numărul total de participanți poate fi găsit pe pagina rețelei: http://www.aces.or.at/schoolnetwork).
 
O singură competiție – mai mulți cîștigători
De pe 15 ianuarie pînă pe 15 aprilie 2015, școlile interesate sînt invitate să găsească parteneri internaționali și să prezinte o propunere comună de proiect. Grupul-țintă al proiectului sînt elevii cu vîrsta cuprinsă între 12 și 17 ani. Școlile își pot găsi parteneri pentru acest proiect pe pagina web www.aces.or.at/partnerfinder.
 
Un comitet internațional va alege și va premia cele mai bune idei, iar cîștigătorii vor beneficia de suport pentru implementarea proiectelor transfrontaliere. Întîlnirile la nivel internațional cu delegațiile tuturor proiectelor cîștigătoare oferă o platformă pentru schimbul și dezvoltarea educațională continuă.
 
Subiectul din acest an: Solidaritatea
Toți oamenii sînt egali, dar nu toți oamenii au aceleași oportunități. Din păcate, unii sînt mai puțin privilegiați decît alții din diverse motive. Unii au necesități speciale, trăiesc sub pragul sărăciei sau sînt marginalizați din cauza a ceea ce sînt, a locului de proveniență și a trecutului lor. Rețeaua aces are drept scop crearea unei societăți în care oamenilor le pasă, a unui loc în care oamenii nu doar pretind la drepturile lor, dar înțeleg și responsabilitatea pe care o poartă pentru binele tuturor.
 
aces promovează ideea de parteneri egali și responsabilități comune. Datorită caracterului internațional al inițiativei, elevii și profesorii sînt încurajați să privească dincolo de propriile lor vieți și orizonturi. Împrietenirea cu oameni din alte țări și privirea propriei țări dintr-o altă perspectivă îmbunătățesc gîndirea critică, empatia, solidaritatea și implică și multă distracție”, explică Robin Gosejohann, manager de proiect la Fundația ERSTE.
 
Tema competiției de proiecte: „Sîntem solidari: ne pasă, îndrăznim, distribuim!”
 
Termen-limită de trimitere a proiectelor: 15 aprilie 2015
Mai multe informații sînt disponibile pe site-ul: www.aces.or.at 

Persoană de contact (presă):

Andreea Gurău – Fundația ERSTE, Departamentul Comunicare: 
Tel. +43 50100 619614, E-mail: andreea.gurau@erstestiftung.org 

Tudor Stefan - Coordonator PR în Moldova:
Mob. +373 69143488, E-mail: tustefan@gmail.com
 
Fundația ERSTE
În 2003, Fundaţia ERSTE a evoluat din “Erste Österreichische Spar-Casse”, prima Bancă de Economii din Austria. Fundaţia ERSTE este acționarul principal al Grupului Erste şi investeşte o parte din dividendele sale în dezvoltarea societăţii civile din Europa Centrală şi de Sud-Est. Fundaţia ERSTE susţine participarea socială şi implicarea societăţii civile. Obiectivul Fundaţiei este să-i aducă pe oameni împreună şi să ofere informaţii despre istoria recentă a unei regiuni care a cunoscut schimbări dramatice începând cu 1989. Fiind o fundaţie activă, îşi dezvoltă propriile proiecte în cadrul a trei programe: Dezvoltare Socială, Cultură şi Europa. www.erstestiftung.org
 
Centrul Intercultural/Interkulturelles Zentrum
Interkulturelles Zentrum (IZ) este o organizație non-profit, independentă, cu sediul la Viena, Austria. Din 1987 aceasta susține parteneriatele internaționale școlare, cooperarea transfrontalieră în domeniul educației, activitatea internațională a tinerilor, precum și educația interculturală și managementul diversității în țară și peste hotare. Din 2007, IZ a activat în calitate de Agenție națională pentru programul de tineret al Uniunii Europene (Youth in Action, Erasmus+). Organizația este condusă de o echipă de management full-time și un consiliu onorific format din experți.
Informații suplimentare: www.iz.or.at
 
VČELÍ DOM
VČELÍ DOM este o asociație non-profit înființată în 2009 în Bratislava în vederea sprijinirii și dezvoltării inițiativelor care ajută societatea să facă față unei Europe unite și noi. Asociația joacă un rol activ în descoperirea resurselor și crearea noilor resurse care stimulează viața culturală și socială în Republica Slovacia și alte țări, în special din Europa Centrală și de Est. Eforturile VČELÍ DOM sînt axate pe consolidarea societății civile și dialogul în Europa. Pilonii de bază ai activității sale sînt educația, participarea socială și cooperarea prin parteneriate.
Informații suplimentare: www.vcelidom.sk 
 
 
Sursa text și foto: edu.gov.md


facebook