Jan 19, 2015

Au trecut deja doi ani! Rusia IGNORĂ decizia CEDO în cazul şcolilor din regiunea transnistreană


 
După doi ani, Federaţia Rusă refuză să achite despăgubiri elevilor, părinţilor şi profesorilor din cele trei şcoli transnistrene. Asta deși Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat-o să-i despăgubească cu peste un milion și 20 de mii de euro, dar şi să ia toate măsurile posibile pentru a pune capăt încălcării dreptului la educaţie în regiunea transnistreană. 
 

Amintim că pe 19 octombrie 2012, CEDO a condamnat Rusia pentru încălcarea dreptului la educaţie al unor cetăţeni din regiunea separatistă transnistreană, care studiază în şcoli cu predare în grafia latină. CEDO a obligat-o să achite, în termen de trei luni, câte 6.000 de euro celor 170 de reclamanţi şi 50.000 de euro cheltuieli de judecată. După aproape un an şi jumătate, Rusia nu şi-a onorat obligaţiile în acest caz.

 

Pe parcursul ultimilor doi ani, avocații Asociației Promo-LEX, care au reprezentat în fața Curții cei 170 de reclamanți, au continuat monitorizarea situației școlilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană, dar și evoluția implementării deciziei Curții de la Strasbourg. În acest context, Promo-LEX a expediat mai multe adresări către Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, instituție responsabilă de monitorizarea implementării deciziilor CtEDO.

 

La rândul său Comitetul de Miniștri a amintit cu insistență obligația necondiționată a fiecărui stat membru, potrivit Articolului 46, paragraful 1, al Convenției, să execute hotărârile definitive și a somat autoritățile ruse să ia toate măsurile posibile pentru a pune capăt încălcării dreptului la educație al reclamanților.

 

De asemenea, începând cu 2 mai 2014, Asociația Promo-LEX a desfășurat Campania “Salvați școlile din Transnistra”. Unul din scopurile campaniei a fost solidarizarea cu elevii, părinții acestora și profesorii care învață și activează în instituțiile de învățământ cu predare în grafia latină aflate în zona de securitate, dar și informarea publicului larg despre problemele cu care se confruntă aceștia.

 

 

 

Sursa text și foto: realitatea.md

 


facebook