Jan 27, 2015

11 reprezentanți ai APL din Republica Moldova într-o vizită de lucru în Ucraina (regiunea Vinița)


 
În perioada 21-24 ianuarie 2015, 11 reprezentanți ai administrației publice locale din Republica Moldova au participat la o vizită de studiu în Ucraina (regiunea Vinița).
 
Aceștia au avut posibilitatea să se întâlnească cu 16 reprezentanți ai administrației locale din Ucraina în vederea creării parteneriatelor, dezvoltării ideilor comune pentru proiecte regionale și să studieze bunele practici din Antonovca, Tomaspoli, Dovjoc, Galjbievca, Yampoli.
 
Această vizită de studiu a avut drept obiectiv consolidarea parteneriatelor dintre reprezentanții administrației publice locale din Ucraina și Republica Moldova, în vederea elaborării proiectelor regionale / transfrontaliere (spre exemplu pentru programul operațional comun Republica Moldova - Ucraina”). Această vizită a oferit posibilitatea participanților să discută despre problemele comune și să schițeze idei pentru proiecte transfrontaliere. În cadrul acestei vizite de studiu reprezentanții delegației din Republica Moldova au avut posibilitate să se familiarizeze cu bunele practici din regiune, să cunoască oameni profesioniști, deschiși spre colaborare, care își iubesc enorm țara și sunt foarte dornici de a face lucru frumoase pentru localitățile lor”, a precizat Carolina Ungureanu, instructor și expert IDIS ”Viitorul”.
 
Această vizită s-a bazat pe discuţii deschise, schimb de informaţii utile, pe consolidarea capacităţilor APL și organizaţiilor neguvernamentale, atât din Republica Moldova, cât și din Ucraina. Am aflat mai multe despre proiectele finanțate de UE, cu impact transfrontalier, condiţiile de desfăşurare a concursurilor de grant, precum și adrese utile. În viitoarele proiecte probabil vom pune accent pe importanța strategică a relațiilor dintre cele două țări în diferite direcții – cultură, sport, infrastructură”, a precizat Larisa Ciornaia, vice-primar Lipcani, Briceni.
 
Vizita de studiu din Ucraina ne-a impresionat foarte mult. Am rămas surprinși de ospitalitatea ucrainenilor, de patriotismul de care dau dovadă și entuziasmul lor de a se încadra în proiecte. Experții ne-au oferit informații utile cu privire la bunele practici și ne-au sugerat idei pentru elaborarea proiectelor transfrontaliere. Toate informațiile au fost binevenite”, a menționat Lidia Olărescu, secretarul din satul Gura Galbenei, Cimișlia.
 
Sunt foarte mulțumită de această vizită de studiu și sunt sigură că această activitate va avea continuitate. Este o țară vecină cu care avem multe lucruri comune. Eu am sa încerc să organizez activități comune transfrontaliere cu cetățenii ucraineni de la mine din localitate și cu noii parteneri din Ucraina”, a explicat Silvia Țurcanu, primarul din Chișcăreni, raionul Sîngerei.
 
Această vizită de studiu a avut loc în cadrul proiectului ”Asistență și instruire pentru consolidarea capacităților APL în accesarea fondurilor de dezvoltare regională”, implementat de IDIS ”Viitorul”, cu suportul financiar al Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată JILDP/UNDP MOLDOVA.
 
Pentru detalii, contactați Coordonatorul proiectului, Ungureanu Carolina, la numărul de telefon 0 22 221844 sau la adresa de e-mail: carolina.ungureanu@viitorul.org    
 
 
 
Sursa: viitorul.md


facebook