Jan 28, 2015

Moldova are nevoie de tinerii care au studiat peste hotare


 
Mircea Eni este tânărul moldovean care îşi face studiile la Harvard şi îşi vede viitorul în calitate de arhitect al Chişinăului. Printre reuşitele recente ale tânărului se numără premiul special acordat de premierul Iurie Leancă în cadrul Galei Studenţilor Originari din Republica Moldova. În cadrul aceluiaşi eveniment, Mircea Eni a fost desemnat câştigătorul categoriei „SUA şi Canada” pentru studiile de masterat.
 
Tânărul a povestit pentru trm.md că pasiunea pentru arhitectura practică a venit în timp ce își făcea studiile de licență la Chicago, Statele Unite ale Americii. „Inițial plecasem la Chicago, acolo a și început pasiunea mea pentru arhitectură fiind o localitate care are o istorie arhitecturală deosebită”, a remarcat Mircea.

„Acum sunt student la Harvard University-Graduate School Of Design, anul II. Învăț arhitectura deja al șaptelea an, un obicei a devenit deja pentru mine ca în fiecare semestru academic să proiectez câte o clădire”, ne-a explicat arhitectul în devenire.

Mircea Eni a demonstrat că un tânăr din Republica Moldova poate face față cu succes curriculei uneia dintre cele mai prestigioase universități din lume. O platformă în acest sens i-au servit și studiile făcute la liceul „Mircea Eliade” din capitală.

„Fiind încă elev la liceul „Mircea Eliade” din capitală îmi plăcea foarte mult să desenez, desenam chiar și în timpul lecțiilor. Acest lucru m-a făcut să îmi planific o carieră în domeniul arhitecturii. După ce absolvisem Universitatea din Chicago aveam un mare interes și pentru arhitectură practică și pentru cea teoretică. Astfel am aplicat la mai multe instituții ce ofereau un masterat în acest domeniu, iar Harvardul este una dintre cele mai bune la acest capitol”, a povestit Mircea Eni.
 
Eroul nostru a remarcat și importanța Galei Studenţilor Originari din Republica Moldova, explicând că aceste premii oferă un sentiment de mândrie și de fericire tinerilor școliți peste hotare și demonstrează că autorităților le pasă de moldovenii de peste hotare.

Întrebat dacă își dorește un doctorat la prestigioasa instituție de învățământ, protagonistul a explicat că nu își planifică în viitorul apropiat o continuare a studiilor teoretice, dorindu-și să activeze mai mult în sfera practică.

„Sunt foarte interesat să găsesc proiecte, metode de a reveni în Republica Moldova, vreau să muncesc acasă, visul meu e să fiu arhitect al capitalei. Vreau să văd că statul este interesat în studenții moldoveni ce își fac studiile peste hotare. Majoritatea dintre noi nu ne prea gândim la salarii, ci la schimbările pe care le putem produce acasă”, a menționat în încheiere Mircea Eni.
 
 
Sursa text și foto: trm.md


facebook