Jan 30, 2015

În Moldova lipseşte voinţa politică pentru eradicarea corupţiei, opinii


 

Lupta cu corupţia în Republica Moldova nu se soldează cu succese, deoarece nu există voinţă politică pentru eradicarea fenomenului. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1”.

Directorul-adjunct al Centrului Naţional Anticorupţie, Cristina Ţărnă, susţine că lucrurile ar putea să se îndrepte, dar contează voinţa politică. „Avem un angajament nu doar faţă de cetăţenii din Republica Moldova, dar şi faţă de cetăţenii europeni, după ce UE a investit fonduri importante în eradicarea corupţiei din Republica Moldova. Sper că vor fi presiuni externe asupra clasei politice de la noi”, a declarat Cristina Ţărnă.

Directorul Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac, crede că toată miza este pe seama cetăţenilor. „Am mari rezerve că liderii politici aflaţi la putere vor schimba lucrurile. Sper că cetăţenii nu vor mai putea tolera starea de lucruri şi vor face presiuni asupra politicului. Totodată, politicienii vor avea doar de pierdut, dacă vor continua în aşa mod. Nici instituţiile abilitate să lupte cu corupţia nu-şi prea fac meseria. Nu prea există reacţii la investigaţiile privind cazurile de corupţie”, a punctat Cozonac.

Directorul Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc, a comunicat că în societate este în creştere nivelul intoleranţei faţă de fenomenul corupţiei. „Noi monitorizăm care este atitudinea societăţii faţă de corupţie şi pot confirma că lucrurile se schimbă dramatic, tot mai mare este numărul celora care nu mai pot răbda actuala stare de lucruri. Cred că societatea va face presiuni mari asupra clasei politice, ca lucrurile să nu rămână doar declarative”, a spus Carasciuc.

Fostul deputat Ana Guţu, prorector al Universităţii Libere Internaţionale, a declarat că lucrurile nu constau doar în voinţa politică, ci şi în voinţa instituţională. „Mă refer în special la sistemul judiciar, care este atât de corupt, încât a ajuns la nivel de castă”, a spus ex-deputata.

 
 
 
 
Sursa text și foto: ipn.md
 


facebook