Nov 5, 2015

Presiunea socială și responsabilitățile împiedică femeile să se implice mai activ în afaceri și în politică


Presiunea socială și așteptările societății ca femeile să-și îndeplinească rolul reproductiv, împiedică, de multe ori, femeile să fie active profesional și să se implice mai intens în viața politică și economică. De această părere este Daniela Terzi-Barbăroșie, psiholog și expert gender. Afirmațiile au fost făcute în cadrul unei Mese Rotunde desfășurată la IDIS ”Viitorul”, marți, 3 noiembrie. În cadrul discuțiilor, invitații au vorbit despre egalitatea de gen în sfera economică și modul în care economia socială poate contribui la incluziunea și implicarea mai activă a femeilor în afaceri.

 

Potrivit economistului Dorin Vaculovschi, ”pentru R. Moldova, termenul de economie socială este ceva relativ nou. Economia socială înseamnă acele întreprinderi care au obiective sociale, cum ar fi ocuparea în câmpul muncii, dezvoltarea și participarea comunitară, diverse politici incluzive și depășirea sărăciei. Egalitatea de gen este o componentă socială, nu economică. Prin aspecte sociale, cum ar fi economia socială, putem rezolva mai multe probleme. În RM oricât am vorbi despre egalitate de gen, femeile sunt un grup vulnerabil pe piața muncii. Avem restanțe la capitolul implicării femeilor în politică și economie”.

 

”Există o abordare inechitabilă față de femeile care intenționează să deschidă o afacere. Considerăm că femeile trebuie să aibă același acces la instrumente de finanțare ca și bărbații. Dezvoltarea economiei sociale ar permite implicarea mai multor femei în afaceri, dar aici avem nevoie de mai multe instrumente și politici implementate de instituțiile de stat, cu implicarea mediului privat, desigur”, a precizat Viorica Antonov, coordonatoarea proiectului.

 

Angela Chicu, președinta Asociației Femeilor Profesioniste și de Afaceri din Moldova a venit cu istorii de succes ale femeilor care au fost asistate și susținute de Asociație. Dânsa consideră că femeile din R. Moldova pot ajunge cu afacerile lor pe piața europeană. Așa cum multe femei au ales să plece la muncă peste hotare, de multe ori, forța de muncă calificată lipsește, astfel că asociația desfășoară instruiri pentru a reabilita femeile dându-le posibilitate să se implice.

 

Cea mai mare problemă a femeilor care se implică în afaceri sau ocupă funcții de conducere este concilierea vieții de familie cu cea profesională, consideră Daniela Terzi-Barbăroșie. ”Femeile, din păcate, mai mult decât bărbații, sunt implicate în procesul de creștere a copiilor, ceea ce le reduce din posibilitățile de a se implica profesional mai mult. Tendința globală este una foarte tristă privind concilierea vieții de familie cu cea profesională. Statisticile arată că femeile sunt într-un număr mai mare implicate în educație, învață mai bine decât bărbații, dar când ne uităm la funcțiile de conducere în Parlament, Guvern sau în mediul de afaceri, numărul acestora este foarte mic. Cauza este că femeile după ce se căsătoresc, de multe ori,se retrag din viața activă profesională, oferind prioritate familiei. Viața personală trebuie să existe și înainte de familie, și după căsătorie. Sunt țări care încep educația privind egalitatea de gen de la vârstă fragedă pentru că au înțeles că familia, și societatea au de câștigat din asta”.

 

Acest eveniment are loc în cadrul proiectului ”Sensibilizarea opiniei publice privind echilibrul de gen în spațiul politic și de afaceri”, implementat de IDIS ”Viitorul”, cu suportul proiectului ”Susținerea Instituțiilor Naționale pentru Protecția și Promovarea Drepturilor Omului (INPPDO), conform recomandărilor Comitetelor Convențiilor ONU și Revizuirii Periodice Universale (UPR)”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD) și Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR).

 

Pentru detalii: Diana Lungu, Coordonator Relații Publice al IDIS „Viitorul”, 022 22 18 44,  diana.lungu@viitorul.org

 

 

Sursa: www.viitorul.org


facebook