Aug 23, 2011

Ședinţele Executivului din Găgăuzia vor fi organizate în limba de stat şi găgăuză


 

 

 

După mai multe divergenţe dintre Chişinău şi Comrat, başcanul Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia, Mihail Formuzal, a anunţat că şedinţele Comitetului Executiv vor fi desfăşurate în limbile moldovenească şi găgăuză. Potrivit informațiilor publicate pe site-ul oficial al autonomiei, decizia a fost făcută publică în cadrul şedinţei de lucru a Executivului autonomiei şi va fi aplicată începînd cu luna septembrie curent.Şeful autonomiei a amintit că pe teritoriul Găgăuziei funcţionează trei limbi oficiale: moldovenească, găgăuză şi rusă. ”Următoarea şedinţă din septembrie va fi organizată în limba găgăuză, iar după aceea şi în limba de stat”, a menţionat Formuzal.

 


Pentru prima dată practica de desfăşurare a şedinţelor în cele trei limbi oficiale din autonomie a fost aplicată în anul 2009. Astfel, la 3 septembrie 2009, în urma dispoziţiei başcanului, şedinţa Comitetului Executiv s-a desfăşurat doar în limba găgăuză. Ulterior, şedinţe în limba de stat şi găgăuză au avut loc în mod regulat. Disensiunile dintre Chişinău şi Comrat au apărut după ce Mihail Formuzal a luat decizia de a elibera pentru liceenii care au luat note negative la BAC un model propriu al diplomei. Un alt motiv de conflict l-a constituit cererea başcanului de a expedia în autonomie doar documentele traduse în limba rusă. Asta după ce un proiect al Ministerului Construcţiilor a fost returnat autorităţilor centrale, pe motiv că nu era tradus în rusă.

 


Situaţia s-a aplanat după întrevederea dintre Mihail Formuzal cu prim-ministrul Vlad Filat. Ulterior, premierul chiar a vizitat regiunea, iar başcanul l-a rugat să-şi înainteze candidatura la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Totodată, Formuzal l-a lăudat pe Filat, declarînd că premierul ”… este ambiţios, tolerant şi are capacitatea de a ajunge la un compromis”.

 

 

Sursa: www.noi.md

 facebook