Aug 20, 2011

Patru băieţi din Casa internat Orhei s-au mutat în propria casă


 

 

Patru băieţi din Casa internat Orhei cu deficienţe mintale severe au fost transferaţi la o Casă comunitară deschisă în s. Mitoc, acelaşi raion.

Casa comunitară este mobilată şi dotată cu tot necesarul pentru locatari, unde activează şase specialişti de suport. “Am plâns astăzi, când m-au luat de la casa internat… nu pentru că îmi părea rău că plec, ci pentru că am ieşit de acolo”, mărturiseşte Ion, unul din cei 4 băieţi.

 

 

La moment acesta este primul serviciu social de acest gen în R. Moldova. Serviciul a fost creat de Consiliul Raional Orhei, Direcţia asistenţă socială şi protecţia familiei, în parteneriat cu Keystone Human Services International Moldova Association (KHSIMA), în cadrul Programului “Comunitate Incluzivă – Moldova”.

 

Serviciul social Casa comunitară este un serviciu alternativ celui rezidenţial pentru persoanele cu dizabilităţi mintale (internatele psihoneurologice şi casele-internat pentru copii cu deficienţe mintale).

Până la sfârşitul lunii septembrie curent încă 4 băieţi din Casa internat pentru copii (băieţi) cu deficienţe mintale severe din Orhei vor fi transferaţi în Casa comunitară din s. Voloave, r. Soroca.

 

 

Până în prezent, 269 de copii şi tineri dezinstituţionalizaţi din Casa internat pentru copii cu deficienţe mintale din Orhei sau în risc de a fi plasaţi în această instituţie beneficiază de suportul Programului.


Dorina Arsene, ARENA

 

 

Sursa: http://www.arena.md

 facebook